Фоторепортерът от Асошиейтед прес Бурхан Йозбилиджи спечели наградата за 2017г. на “World press photo”. Снимката, с която той спечели е от покушението срещу руския посланик в Турция.

На фотографията се вижда турският полицай, застанал над тялото на посланика, когото току-що е прострелял смъртоносно. Облеченият в костюм и с вратовръзка полицай Мевлют Мерт Алтънташ, който тогава не е бил на служба, е заел предизвикателна поза, пистолетът в дясната му ръка сочи към земята, а показалецът на лявата му ръка е насочен нагоре. Устата на убиеца е широко отворена, а зад него лежи тялото на Андрей Карлов.

Журито обяви, че фотографът Бурхан Йозбилиджи заслужава наградата заради проявената смелост и самообладание при заснемането на подобен инцидент.

Снимката на Йозбилиджи е част от серията „Покушението в Турция”, спечелила награда в категорията „Истории”. Фотосите запечатват моментите, преди и след като Алтънташ вади пистолет и стреля по посланика Андрей Карлов.

Ветеранът фотограф на Бурхан Йозбилиджи обяснява, че е приложил на практика наученото през своята над 30-годишна кариера. „Отбих се, просто защото ми беше на път от работното ми място към вкъщи. Веднага реших да си свърша работата, защото можех да бъда ранен или убит, но поне ще съм показал добра журналистика“, разказва Йозбилиджи, спомняйки си вечерта на убийството на посланик Карлов.

Наградената снимка се е конкурирала с близо 80 400 фотографии, представени от 5034 фотографа от над 125 държави. Журито присъди награди в осем категории на 45 фотографи от 25 държави. Победител в категория „Съвременни теми” е фотографът от „Томсън Ройтерс” Джонатан Бахман от САЩ със снимка на жена в Батън Руж, арестувана и водена от тежко въоръжени полицаи по време на протест. Втора награда в същата категория взема снимка на репортера на „Асошиейтед прес” Вадим Гърда на мигранти, които прекосяват река в опит да се прехвърлят от Гърция в Македония.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук