Така нареченият „студен резерв“ или допълнителни мощности, за които плащаме в сметките за ток и при при върхово потребление трябва да баансират електроенергийната система, е само „на книга“. Вместо очакваните близо 3000 мегавата, той се оказа около 550 мегавата.

Това е изводът от разговора в предаването „Хоризонт преди всички“ по БНР със заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков. До разкритието се стигна, след като България спря износа на електроенергия от 1 часа тази нощ, със заповед на министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова.  Според обясненията на енергийното ведомство, мярката се налагала поради продължаващите тежки зимни условия, които водят до дисбаланс между производство и потребление на електроенергия.

В сряда, поради ниските температури,  потреблението на ток в страната отбеляза своя пик през последните 20 години, достигайки до рекордните 7 800 мегавата.  Станков отрече твърдението не енергийните експерти, че се движим „по ръба на бръснача“, но след това изпадна в противоречие и призна, че спирането на износа се наложило, тъй като в сряда страната ни разполагала реално с около 8 000  мегавата мощности. Той поясни, че макар общо инсталираните в страната мощности са около 11 000 мегавата, те не могат да се ползват едновременно, защото част от тях са зависими от слънцето и вятъра. Реално, студеният резерв се оказа 550 меавата  или с около 2450 мегавата по-малко от това, което трябва да имаме. Въпросните 550 мегавата е трябвало да бъдат осигурени от шест  електроцентали.

Две от тях, обаче не могли да бъдат включени. Става дума за ТЕЦ „Бобов дол“ (на бизнесмена Христо Ковачки) и ТЕЦ – Русе (на руската компания „Вечел“). Останалите 4 централи, които осигуряват допълнителните мощности, са сработили. Според договорите, ЕСО (Електроенергийния системен оператор) може да им начисли неустойка между 150 и 500 процента, уточни още Станков. Не стана ясно обаче, дали ще бъдат върнати на гражданите, платените през сметките за ток, пари за неработещите мощности на резерва. (Същото важи и за местните данъци и неподдържаните пътища.)

В крайна сметка, стана ясно, че балансът на електроенергийната система в средата на седмицата се е крепял само на ВЕЦ-овете.  Станков увери, още, че в момента от ВЕИ идвали допълнително между 250 и 300 мегавата.

Много въпроси възникват от казаното от Станков пред БНР, например какъв е смисълът сега да се ограничава износът на ток, при положение, че потреблението в момента е около 7100 мегавата. Спазили ли са двата ТЕЦ-а, ангажимента си да поддържат достатъчно въглища на склад, или – не. Правена ли е проверка от страна на Министерството на енергетиката, преди началото на зимата дали работи студеният резерв? Кой ще плаща неустойките по договорите на фирмите износители на електроенергия, при положение, че износът е спрян?

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук