Причината за потъването на „Титаник” – най-големият океански лайнер за времето си – може да е пожар в трюма за въглища. Това пише вестник „Индипендънт” като се позовава на британския журналист Шенън Молони, който 30 години изследва историята на кораба.

Според твърдението на Молони, пожарът на борда е възникнал още преди съдът да отплава от Саутхемптън. В продължение на няколко седмици безуспешно се опитвали да загасят горенето на въглищата. През това време обшивката на кораба се нагряла и именно заради това сблъсъкът с айсберга, довел до трагедията, се оказал с толкова печални последици.

Журналистът, както пише „Индипендънт”, успял да анализира снимки, направени още преди началото на фаталното плаване на „Титаник”. По тях на мястото от обшивката, повредено при сблъсъка с айсберга, изследователят открил следи от сажди. Специалистите потвърдили, че те, с голяма вероятност, са се появили заради наличие на горене в един от складовете за гориво на лайнера.

Собствениците на съда, както твърди Молони, знаели за пожара, но скрили факта от пътниците. На екипажа било заповядано да мълчи за инцидента.

Заради температурното въздействие на огъня, обшивката на кораба на определено място се е нагряла до температура около 1000 градуса по Целзий, което направило стоманата, изгубила до 75% от здравината си, много чуплива. Когато на петия ден от пътешествието „Титаник” се сблъсква с айсберга, обшивката не издържа, в борда се появява огромна пробойна.

Именно заради това, както твърди журналистът, айсбергът не трябва да бъде смятан за единствен виновник за катастрофата.

Презокеанският лайнер „Титаник“ потъва по време на първия си трансатлантически рейс в нощта на 14 срещу 15 април 1912 г. в северната част на Атлантическия океан след сблъсък с айсберг.

Корабът потъва за 2 часа и 20 минути. В момента на катастрофата на борда му се намират 1 316 пасажери и 891-членен екипаж или общо 2 207 човека. От тях се спасяват 705, а 1 502 загиват. Корабокрушението на „Титаник“ е определяно като едно от най-резонансните събития на XX век и една от най-големите по брой на жертвите морска и транспортна катастрофа в историята на корабоплаването.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук