С трагедията в Ница, започна една тенденция в социалните мрежи: всички започнаха да питат „тази година няма ли да свършва вече” или „това не е ли най-лошата година досега”. Тероризъм, зика, Брекзит, полицейски разтрели, Сирия, Тръмп, рекорно високи температури, загуните на Принс и Дейвид Боуи – това бе един жесток обрат в календара. Дали обаче ужасните събития превърнаха 2016г. в най-ужасната година? Дали забелязваме повече негативните събития в днешно време, заради високото ниво на свързаност? И какво всъщност означава „най-ужасната година” – за американците ли, за човечеството ли, за планетата ли?

Няколко историци номинираха техните най-ужасни години.

Около 72 000 г. пр. Хр.

Има много „лоши години” в историята на вселената, но най-ужасната в човешката история трябва да е, когато човешкият вид е бил близо до изчезване. Някъде около 72 000 г. пр. Хр. е имало голямо изригване на о-в Суматра. Експлозията е била много голяма. Там, където е била планина тогава, сега е езеро. Вулканът е експлодирал със силата на 1,5 млн. бомби от Хирошима. Камъни и магма са хвърлени на континентално разстояние. 15-сантиметров слой вулканична пепел е покрил Азия. Небето е потъмняло, а температурите са паднали значително. Спуснала се е дълга нощ, аналогична на ядрена зима започнала през тази година и продължила много дълго време. Измрели хранителните източници, ДНК тестове показват, че човешката популация намаляла до 3 000 души. От тази малко група оцелели, не повече от един малък град, произхождат всички 7 млрд. души днес. Това ни прави един от най-многобройни, но генетично близки видове в природата.

1348

Хората говорят, че 2016-а е катастрофална година, но за историците няма нищо ново в това, хора да се бият за власт или безполезни лидери, с лоши идеи, да имат широка подкрепа. Политическата обстановка днес не може да се сравни с тази през 1348г., когато „черната смърт” взела превес. Заразата се разпространила бързо през „Копринения път” и после през търговските пътища през Средиземноморието. В продължение на 18 месеца заразата убила най-малко 1/3 от населението на Европа.

„Надеждите ни за бъдещето са били погребани заедно с нашите приятели”, пише великият италиански учен, дипломат, поет и ранен хуманист Франческо Петрарка. Събитията тогава предполагали края на света. Някои експерти препоръчвали избягването на всякаква „плътска похот с жени”, а други съветвали хората да ходят боси. Един писател от Дамаск пише, че чумата „седна като цар на трон и се наяде с власт“, убивайки хиляди всеки ден. Кучета са разкъсвали телата на мъртвите, които лежали непогребани по улиците.

Историците определят 1348г. като Адът на Земята. Ако има утеха, то това е, че „Черната смърт” е последвана от един от най-златните епохи в историята. Чумата води до рязко намаляване на неравенството, бум на разходите и процъфтяване на изкуството. Бурите понякога дават път на слънце.

1492

Трябва ли да търсим коя е най-ужасната година в историята, пресмятайки страданието на хората и смъртните случаи? Всеки от тези показатели предоставят готови кандидати. Според този историк най-лошата година трябва да бъде началото на един исторически процес, който веднъж започнал, предлага шанс за обрат.

През 1492г. католическите монарси Фердинанд и Изабела завършили завладяването на Мавританска Гранада. В рамките на няколко години, около половин милион мюсюлмани на територията били убити, поробени, или отстранени. Царството прогонило еврейското население, живели там от Римско време. Испанските действия помогнали за създаването на идеята за „християнска Европа”, измествайки, установената от почти 2 хилядолетия политически и религиозни идентичности, които са свързани с различни средиземноморски брегове.

Най-забележителното събитие през тази година било първото пътуване на Христофор Колумб до Америка. Колумб не е първият европеец, който достига до западния континент, но то остава запомнено.

В резултат, Испания и нейните конкурентни сили засилили търговската конкуренция. До началото на 16 век. болестите от Старият свят завладели Северна и Южна Америка, като се започне от чумата, която в крайна сметка предизвикала демографски сри, убивайки 90% от местното население до средата на 19 век. Тъй като работната сила намаляла, европейците се обърнали към Африка за нови сили за Новия свят. Само няколко години в човешката история са наситени с толкова много катастрофални съвпадения.

1837

Годината е може би най-ужасната за почти всички в Съединените щати. Андрю Джаксън напуска президентския пост и въпреки че Мартин Ван Бурен е избран бе много трудности, в рамките на месеци страната изпада в най-лошата икономическа депресия. Ван Бурен става известен като „Мартин Ван Разорението”, а въздействието на паниката е разрушително. Финансовите перспективи пред милиони американци са унищожени. Паниката е допълнена от продажбата на роби, голяма част от които са продавани само и само собствениците им да си изплатят дълговете.

1919

Америка печели Първата Световна война, но мирът е погубен. Сенатът отказва да ратифицира Договора на Обществото на народите. Междувременно президентът Уилсън претърпява много тежък инсулт, след който остава инвалид. След края военните разходи, инфлацията скача до небето, а безработицата се увеличава до 20%. Една от най-лошите грипни епидемии в историята убива половин милион американци. 18-тото Изменение в американската Конституция води след себе си десетилетие на беззаконие. Същата година е т.нар „кърваво лято”. Започват расови безредици в редица градове на страната: след петдневното брутално насилие в Чикаго 38 са загиналите, а 500 се издирват.

През 1919г. се състоят и масови трудови стачки: 350 00 работници в стоманодобива, 425 000 миньори, голяма част от полицията в Бостън. За мнозина това бил сигнал, че Америка е готова за революция, подобна на руската. Страхът се превърнал в паника след като видни американци и съдии получават бомби по пощата.

1919 е годината на политически хаос, социален упадък, икономическа катастрофа, здравни епидемии и кървави сблъсъци.

1943

На фона на Световната война, 1943 се откроява като ужасна година. Холокостът е в своя подем, нацистите убиват повече от 1,3 млн. евреи. Новините за тези зверства са разпространени, но на съюзниците им липсва политическа воля и военен капацитет, за да спасят евреите. Втората Световна война налага изнасяне на храна от Британска Индия, за изхранването на английските войници. Около 3 млн. души умират от глад в провинция Бенгал.

В САЩ расизмът и насилието се разпространяват в цялата страна. Търгуд Маршал, председателят на Националната асоциация за напредък на цветнокожите пише доклад, който озаглавява „Гестапо в Детройт”. По думите му повече от пролятата кръв е по ръцете на полицията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук