Парламентът не прие Законопроект за изменение и допълнение на Закона за гарантиране на влоговете в банките, внесен от депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Иванов. От 82-ма гласували депутати 36 бяха „за“, трима гласуваха против, а 43-ма се въздържаха.

Славов и Димитров предлагаха в закона да се запише, че Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) е публична организация по смисъла на Закона за достъп до обществена информация и в това си качество да е задължен да дава обществена информация, предава БТА.

Славов обясни, че сега управителният съвет на фонда застъпва тезата, че той не е държавен орган и не е задължен субект за предоставяне на обществена информация. Депутатът припомни, че именно този фонд назначава синдиците в банките, които са в несъстоятелност.

“Ако някой иска да разбере колко пари е възстановил фондът в масата на несъстоятелността от КТБ например, може да получи отговор единствено през министъра на финансите, защото фондът казва, че не е длъжен да дава информация”, коментира Мартин Димитров.

Той попита редно ли е фонд, който работи със стотици милиони левове публични средства, който се занимава с много важен въпрос като КТБ, да не е публично отчетен по Закона за достъп до обществена информация. По думите на депутата според съда фондът е отчетен. Но това не пречи на фонда на всеки неудобен въпрос да отказва информация, коментира Димитров.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук