Лидерите на Германия, Франция, Италия и Испания ще се срещнат на 6 март във Версай, за да обсъдят обща позиция за бъдещето на Европейския съюз след напускането на Великобритания. Френският президент Франсоа Оланд покани на срещата германския канцлер Ангела Меркел и премиерите на Испания и Италия Мариано Рахой и Паоло Джентилони, съобава агенция „Ройтерс“.

„Целта не е четирите държави да решат как да изглежда Европа. Това не е идеята, но ние сме четирите най-важни страни и от нас зависи да кажем на останалите какво да правят“- обясни Оланд на обща пресконференция с  испанския министър-председател Мариано Рахой.

Френският президент разкритикува и възхода на популистите в ЕС:

„Национализмът не заплашва само Европа, а и страните, които тези хора представляват. Какъв е моделът на тази политика? Новият президент на САЩ или президентът на Русия? Това дори не са европейски модели“ – заяви Франсоа Оланд.

Срещата в Париж ще бъде част от подготовката за предстоящата среща на високо равнище, която ще се състои в Рим на 25 март, за да отбележи 60-ата годишнина от създаването на Европейската икономическа общност, както и да рестартира европейския проект.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук