Цените на петрола се понижават с над 1%, на международните пазари, въпреки че сделката за намаляване на добивите между ОПЕК и страните извън организацията се прилага, съобщава агенция „Ройтерс“.  Причина за това е увеличаването на сондажите в САЩ, което от гледна точка на търговците компенсира ефекта от решението на страните, контролиращи над две трети от световния добив.

Сортът брент поевтиня спрямо петък с 53 цента до 54.96долара за барел, а фючърсите за американския лек петрол (WTI) – с 61 цента до 52.61 долара за барел.

На среща в неделя министри от държавите, участващи в намаляването на добивите, заявиха, че от пазара вече са изтеглени 1.5 от договорените 1.8 млн. барела дневно.

Преди това, в петък, американската компания  Baker Hughes съобщи, че миналата седмица са задействани 35 сонди – най-много от месец насам. Това е продължение на тенденция от последните 8 месеца и потвърждение, че САЩ ще увеличават добива в момент, когато другите страни го намаляват. Данните на Baker Hughes подхранват опасенията, че настоящите петролни цени над 50 долара за барел могат да доведат до значително повишение на производството в САЩ, което да компенсира намаленото производство от и извън ОПЕК и да попречи на надеждите за скорошно постигане на по-балансиран пазар между търсенето и предлагането на важната енергийна суровина.

От средата на миналата година насам американското петролно производство нарасна с повече от 6 на сто и въпреки че все още остава със 7 процента под неговите рекордни исторически нива от 2015-а година, към настоящия момент то вече успя да се върне около нивата от края на 2014-а година, когато солидните добиви в САЩ допринесоха за драматичния срив на цените на „черното злато“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук