Европа не бива да се поддава на американския натиск за увеличаване на военните разходи, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в кулоарите на Мюнхенската конференция за сигурността, която започва в петък:

„Това е американското послание от много, много години. Не обичам, когато нашите американски приятели стесняват концепцията за сигурност само до военните въпроси. Ако погледнете какво Европа прави за отбраната, но и за развитието и хуманитарната помощ, сравнението със САЩ ще изглежда съвсем различно,“ е коментарът на Юнкер, цитиран от „Ройтерс“.

Към момента САЩ осигуряват 70 на сто от финансирането за НАТО. Президентът Тръмп се закани в предизборната си кампания, че Вашингтон ще преразгледа ангажиментите си, ако съюзниците не повишат разходите за отбрана до 2 процента от БВП.

На снимката : Волфганг Ишингер, председател на Конференцията по сигурността в Мюнхен и бивш посланик на Германия в САЩ.
На снимката : Волфганг Ишингер, председател на Конференцията по сигурността в Мюнхен и бивш посланик на Германия в САЩ.

Волфганг Ишингер, председател на конференцията, бивш посланик в САЩ и един от влиятелните германски дипломати от последните две десетилетия, каза, че“ нелибералните режими изглеждат все по-стабилни и действат уверено, докато намаляват волята и способността на западните демокрации да оформят международните отношения и да бранят основания на ясни правила либерален ред. САЩ може да се превърнат от доставчик на стоки и международна сигурност в източник на повече едностранна и може би националистическа външна политика.

В крайна сметка може да сме на прага на една постзападна епоха, в която незападните играчи оформят международните отношения, често успоредно или дори в конкуренция именно с многостранните рамки, оформили фундамента на либералния международен ред след 1945 г.“

Новият министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис ще бъде сред участниците в конференцията. За него това ще е първо посещение в Европа от началото на мандата му. Като представители на САЩ ще дойдат още държавният секретар Рекс Тилърсън и вицепрезидентът Майк Пенс, който ще се срещне с канцлера Ангела Меркел. Президентът Румен Радев също ще участва в конференцията и ще проведе двустранни срещи със свои колеги.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук