• Министър-председателят Огнян Герджиков представи резултатите от проверките по министерства, които разпореди още на първото заседание на служебния кабинет.
  • Премиерът коментира и друга актуална тема – освобождаването на областни управители и назначаването на нови.

Подмяната на представителите на правителството в регионите  беше осъществено изцяло в рамките на закона, подчерта служебният министър-председател. Не са изпращани каквито и да е писмо, адресирани до конкретни личности, уточни Герджиков. Той бе категоричен, че кадровата политика по отношение на областните управители е публична.

Герджиков възложи изготвянето на аналитични доклади за състоянието на ведомствата с  акцент върху обществените поръчки и мерки за отстраняване на констатираните нередности. В част от министерствата не са установени нарушения при провеждането на обществените поръчки, заяви Герджиков по време на представянето и отличи Министерството на финансите, Министерството на транспорта. Министерството на младежта и спорта, МОН, МОСВ, МЗХ, МТСП, Министерството на туризма и Министерството на енергетиката.

Главният инспекторат към Министерския съвет е установил 45 нарушения на Закона за обществените поръчки и други нормативни актове в Министерство на отбраната. От тях по 9 процедури е консътатирано наличието на индикатори за измама и са предадени на Военната прокуратура. Останалите 36 процедури, по които са установени нарушения на закона, са изпратени на Агенцията за държавна финансова инспекция, съобщи Герджиков:

„В МО, през 2016-а са проведени 113 процедури за възлагане на обществени поръчки. От тях са били прекратени 31. Остават 82 процедури  за доставка на стоки и предоставяне на услуги, които са проведени и приключили с подписване на договори и споразумения. Подписани са 123 договора и 25 допълнителни споразумения. При извършения анализ на проведените процедури и сключените договори са установени са нарушения на 45 от 82“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук