Преговорите между Гърция и кредиторите й в Брюксел завършиха без постигане на споразумение, предава Агенция „Франс прес”.

Шефът на Еврогрупата Йерун Диселблум заяви, че все пак има постигнат напредък след 5-часовата среща с гръцкия финансов министър Евклидис Цакалотос и представители на ЕС и Международния валутен фонд, но не съобщи подробности.

„За всички е ясно, че навременното финализиране на втория преглед е в интерес на всички“, каза Диселблум в кратко изявление.

Кредиторите искат Гърция да постигне бюджетен излишък, който се равнява на 3,5% от БВП, преди погасяването на дълга. Това беше и основният фокус на срещата.

По-рано Международният валутен фонд и европейските кредитори се съгласиха да загърбят различията си относно облекчаването на гръцкия дълг и да излязат с единна позиция по въпроса.

7 милиона евро заеми трябва да плати гръцкото правителство през лятото. Това обаче няма как да стане, без отпускане на нови траншове от спасителния план. Атина трябва да изпълни икономически реформи в почти всички сфери, включващи допълнителни данъци и пенсионни съкращения.

Експертите изчисляват, че тези мерки ще съкратят с 1 млрд. и 800 млн. евро разходите до 2018г. Атина обаче отказва категорично да се съгласи с подобни условия.

Главният икономист на една от водещите компании за икономически анализи „Кепитъл Икономикс“ Дженифър МакКеоун смята, че Гърция трябва да излезе от еврозоната. Пред БНР той коментира, че въпреки първоначалните икономически турбуленции, това е сигурният път към стабилизирането на нивото на дълга и възстановяването на растежа.

Д-р Марина Прентолис, преподавател по политически науки, от своя страна каза, че европейските лидери трябва да решат гръцкия дългов проблем.

Държавата с най-голям външен дълг в цяла Европа е заклещена в преговори с Европейската централна банка, Европейската комисия, Европейския механизъм за стабилност и Международния валутен фонд относно условията за заемите, които я поддържат от 2010 насам. Според Международния валутен фонд състоянието на гръцките финанси е „крайно недостатъчно, нечестно и невъзможно за поддържане“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук