Бившият външен министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер е новият президент на страната, предаде Агенция „Франс прес”.

61-годишният Щайнмайер ще заема поста в следващите 5 години. За него гласуваха 931 депутати от общо 1239 валидни бюлетини от изборите, проведени от специалното Федерално събрание, съставено от депутати и представители на провинциите.

Общо 630 депутати от Бундестага и 630 представители на федералните провинции гласуваха в Берлин. Законът повелява, че победителят трябва да получи най-малко 631 от тях.

16-ото по ред Федералното събрание– специалният орган за избор на нов президент на Германия – беше открито от председателя на Бундестага Норберт Мамерт. Той обясни процедурата и изреди кандидатите, предаде „Дойче веле”.

За поста на държавен глава се състезаваха: изследователят от Кьолт Кристоф Бутервеге, издигнат от Лявата партия; популярният телевизионен водещ Александър Холд от партия „Свободни избиратели“; вицпредседателят на „Алтернатива за Германия“ Албрехт Глазер; издигнатият от „Пиратската партия“ Енгелберт Зонеборн и бившият министър на външните работи, издигнат от СДПГ и от ХДС/ХСС, Франк-Валтер Щайнмайер.

Социологическите проучвания посочваха представителят на социалдемократите Франк-Валтер Щайнмайер за фаворит за президентския пост.

Той беше подкрепен, както от своята партия, така и от Християндемократическия съюз (ХДС) и Свободната демократическа партия (СвДП).

Още през юни настоящият президент Йоахим Гаук заяви, че не иска да се кандидатира за следващ президентски мандат, като обясни това си решение с възрастта си. Гаук е роден през 1940 г. и имаше всички шансове да бъде преизбран. Той ще остане на поста до 17 март.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук