Всички засегнати от аварията на „Топлофикация” ще бъдат обезщетени, независимо колко време са били без парно. Това каза пред БНТ омбудсманът към „Топлофикация-София“ Деян Дянков. Той увери, че всички от топлорайон „София Изток” ще бъдат компенсирани.

Жителите на „Люлюн” и „Надежда” обаче нямало да се радват на по-ниски сметки, защото по думите му, те не били засегнати от тази авария.

„Там топлоподаването беше възстановено много по-бързо”, уточни Дянков. Новите сметки ще излязат след 15 март, а до тогава „Топлофикация” ще мислят как да компенсират клиентите си.

Председателят на Съвета на директорите на дружеството инж. Любен Параланов от своя страна каза, че авария от такъв характер не е имало от 15-20 години.

Пред Националното радио той обясни, че причината за аварията е нарушаване целостта на една от основните артерии на топлопреносната мрежа, която захранва източните квартали на град София.

„Аз съм инженер и мога да кажа, че тази авария, която се получи, е в резултат на получаване на хидравличен удар. От какво се е получил хидравличният удар е въпрос, който тепърва трябва да преценим и оценим”, каза инж. Параланов.

Председателят на Съвета на директорите на „Топлофикация – София“ коментира и въпроса дали дружеството инвестира достатъчно в съоръженията, които притежава и стопанисва, така че такива аварии да не се получават.

„Ние сме поели големи инвестиционни задачи във връзки в мрежата. Нашите усилия от 2012 година насам са насочени не толкова към тези артерии, главните стебла на топлопреносната мрежа, те са насочени основно към разпределителните мрежи – тези, които са около блоковите пространства, които не са ремонтирани повече от 30 години. Статистиката, която водим за пробивите по мрежата, показва, че точно в тези области имаме доста пропуски и течове, за които се налага непрекъсната работа на нашите аварийни екипи”, обясни още председателят на Съвета на директорите на „Топлофикация – София”.

Той добави, че от дружеството ще предложат на КЕВР по-висока цена на топлинната услуга.

Припомняме, че в четвъртък кметът на София Йорданка Фандъкова поиска прокуратурата да разследва причините за аварията, която остави без парно и топла вода шест източни квартала повече от седмица. Очаква се три проверки да установяват причината за аварията – вътрешна проверка в „Топлофикация-София”, проверка на екип от Техническия университет и на Прокуратурата.

От „Топлофикация” обявиха, че вече е напълно възстановено топлоподаването в шестте квартала, които бяха засегнати от огромната авария.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук