пари, левове, заплата
Снимка: БТА

Инфлацията може да бъде намалена като се започне от регулация на цените в редица сектори, като се започне от цената на природния газ.

Пред Нова нюз икономистът Георги Ангелов обясни, че цената на природния газ се е сринала със 70%, но „Булгаргаз“ у нас продължава да продава синьото гориво с 40% над пазарната цена.

„Цената на газа се срина със 70% за последните няколко седмици, а „Булгаргаз“ продава на 40% над пазарната. Те искат да ни продадат скъпия газ, натрупан в последните години. Тарифата за потребителите е 100 лева на мегаватчас, а пазарната – 48 лева. Разликата се получава заради грешна прогноза“, коментира той.

Анализът показва, че това пряко рефлектира върху цената на парното. По думите на Ангелов тя е двойно по-висока, отколкото трябва да плащаме като потребители.

Производствените цени в селското стопанство отбелязват траен спад

С едно решение на регулатора може да достигнем дефлация. КЕВР може извънредно да намали тарифата, коментира Георги Ангелов.

Както стана ясно земеделската продукция поевтинява, но цените на храните на дребно продължават да растат.

По данни на НСИ инфлацията и през януари се успокоява, но няколко групи стоки, сред които и храните, продължават да поскъпват. На годишна показа повишението на цените е с 3.8%, а в сравнение с декември – с 0.5%.

„Продукцията на земеделците поевтинява, но цените на храните на дребно растат. Инфлацията намалява с умерени темпове. Проблемът е, че все още има пера, които продължават да растат солидно нагоре. Основно цената на водата се вдигна от 1 януари. При храните се отразява най-много, докато при другите стоки има баланс“, обясни Ангелов.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук