По повод международния ден на жената в музеят „Уфици” във Флоренция отваря врати специална изложба. Тя е осветена на Сестра Плаутила Нели – монахиня, която е първата флорентинска жена-художник по времето на Ренесанса. Живяла е между 1523 и 1587г. По този начин, един от най-старите музеи в света се стреми да поправи един исторически дисбаланс между половете в дългосрочна инициатива.

Експозицията ще продължи до 30 април. Изложбата на Плаутила Нели ще бъде първата от серия ежегодни изложби, посветени на жените художници, споделя Айке Шмид, директор на Уфици.

„Около дузина картини от Нели, някои от които едва наскоро идентифицирани в църкви и музеи из цяла централна Италия, ще бъдат показани заедно с нейни творби от Доминиканския манастир”, коментира Шмид.

Две седмици по-късно, на 24-и март, дворецът Пити, намиращ се в близост до музеят, ще открие изложба на автопортрети от покойната австрийска художничка и феминистка Мария Ласинг. Решението да се покажат нейни картини е вдъхновено от известната колекция от автопортрети на „Уфици”, която датира от XVII век. Изборът на около 30 творби, взети от Албертина във Виена, също са част новата феминиска концепция на музея. Инициативата на „Уфици” е предизвикана от разговор на директора през 2015г. с базираните в САЩ активистки от колектива „Guerrilla Girls”, които в продължение на вече три десетилетия се опитват да извадят на показ неравенството в света на изкуството.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук