Срокът за подаване на оферти за осигуряване на машини за гласуване на парламентарните избори изтича днес. До снощи нямаше нито една заявка от фирма-доставчик.

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви обществената поръчка на 11 февруари – десет дни след решението на Върховния административен съд. Магистратите определиха, че наличието на машини е задължително за всички над 12 000 избирателни секции в страната и чужбина.

В телевизионно интервю преди дни, служебният премиер Огнян Герджиков увери, че се прави всичко възможно изборите да не бъдат опорочени. Той добави, че министрите на отбраната и на вътрешните работи са много амбицирани, за да предотвратят купуването на гласове. Служебният премиер допълни, че правителството ще се постарае да се съобрази със закона и да осигури машини за вота на 26 март.

„ЦИК направи обществената поръчка, ние осигуряваме логистиката и финансирането. Правим всичко възможно”, увери премиерът. Според него, ще има опити за касиране на изборите.

„Тогава Конституционният съд ще трябва да се произнесе. Ако той реши, че гласуването е опорочено, всичко започна наново. Ако всичко останало е наред обаче, аз не мисля, че липсата на машини е причина за касиране на изборите”, коментира премиерът.

В интервю за БНР, говорителят на ЦИК Александър Андреев изрази личното си мнение, че липсата на възможност за машинно гласуване няма да е повод за касиране на вота.

Фирмата, доставяла машините за експерименталните гласувания досега, доброволно се отказаха с аргумент, че мащабна доставка на 12 500 машини е непосилна за кратките срокове до 26 март.

Ако и другите компании се откажат, машинният вот е обречен.

Три дни след назначаването си (30 януари), служебното правителство, с премиер Огнян Герджиков, прие план-сметката за разходите по подготовката и провеждането на вота да е близо 30 млн. лв. „Нова България” на Радан Кънев внесе жалба във Върховния административен съд, защото по закон машинно гласуване трябва да бъде осигурено във всички над 12 000 избирателни секции, ЦИК обаче не се бяха подготвили за този ход.

Така на 1 февруари ВАС реши: машинно гласуване да има във всички избирателни секции. Това свари неподготвени и правителството и ЦИК, последваха спешни срещи между всички институции, които отговарят за провеждането на вота. Експертите твърдяха, че да бъдат намерени 12 500 машини за толкова кратък срок, е почти невъзможно.

Министерският съвет обеща да се съобрази с решението на Съда и на 8 февруари одобри допълнение на план-сметката, чрез което да се одобрят допълнителни разходи по бюджета на ЦИК за покриване на цената по договор/договори за обществената поръчка.

Обществената поръчка на Централната избирателна комисия е за 15 млн. лв.

За участие на предстоящите парламентарни избори на 26 март се регистрираха осемнадесет партии и девет коалиции.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук