Великобритания

Лидерът на лейбъристите в Камарата на Лордовете заяви, че опозицията няма да възпрепятства стартирането на член 50 от Лисабонския договор, с който Великобритания ще напусне ЕС, предава „Гардиън”.

Очаква се да се състави коалиция от лейбъристи, либералдемократи, независими и някои консерватори, която да инициира промени в законопроекта, позволяващ на Тереза Мей да стартира процеса по напускане на Общността.

Опозиционният лидер – лейди Анджела Смит, призна, че лордовете от Лейбъристката партия ще търсят промени в закона, включително и по отношения правния статут на гражданите от ЕС. Тя обаче обеща, че лордовете няма да възпрепятстват Брекзит.

Представители от всички партии ще се постараят да променят закона, въпреки предупрежденията на торите, че действията им ще увеличат апетитите за реформи или премахването на горната камара.

Камарата на Лордовете започва дебатите днес, повече от 200 души са поканени да изразят становището си в горната камара, където правителството няма мнозинство. Настроението на лордовете и техните желания за промени ще станат ясни по време на дебатите, макар че гласуването ще се проведе чак следващата седмица.

Лейбъристите искат да бъдат постигнати отстъпки в закона, които да гарантират правата на гражданите от ЕС – предложение, което беше отхвърлено от Камарата на общините – и осигуряване на по-значим глас на парламента в края на двугодишните преговори.

Пред Би Би Си, Смит заяви: „Опитваме се да бъдем полезни, вместо да вредим. Искам да видя тези неща в действие, като например по-значим глас на парламента накрая, например – депутатите трябва да имат непрекъснат ангажимент с изпълнението на закона.”

Попитана какво има предвид под „по-значим глас”, Смит отговори: „Гласуване преди Европейският парламент да се произнесе, както и британските депутати да имат глас на финала. Не само да им се каже, или приемате, или си заминавате.”

Смит добави, че едно от измененията е правителството да има отношение към търговската политика, науката и защитата на потребителите.

„Върху това искаме да се концентрира правителството при преговорите”, каза още тя.

Относно статута на европейските граждани във Великобритания, тя каза: „Дори евроскептичната Независима партия смята, че това не бива да се променя. Щом те могат да го кажат, значи и правителството може. Това ще е добро решение, прагматично, ако щеш, а не само морално.”

Някои от лордовете обаче се стремят към още по-големи промени. Лейбъристът Питър Хейн, бивш министър от кабинета, иска Великобритания да остане част от единния пазар и да запази напълно отворена границата си с Ирландия.

„Критиците твърдят, че нямам право да се противопоставям на закона или да искам неговите изменения. Аз обаче съм назначен от моята партия. На референдума 2/3 от лейбъристите гласуваха за оставане. Това отстоявам и върху това се крепи мандатът ми.”

Либералдемокртатите искат сходни неща, както и запазване на британското членство в Европейската общност за атомна енергия. Освен това, те настояват за втори референдум за условията, договорени от премиера Тереза Мей.

Припомняме, че Долната камара на британския парламент вече одобри законопроекта с 498 гласа „за“ и 114 – „против“. По време на обсъжданията не се стигна до внасяне на поправки в текста, едната от които бе предложението на лейбъристката депутатка Хариет Харман за защита на правата на гражданите на ЕС на Острова. Поправката бе подкрепена от 290 депутати, но 332 гласуваха против нея.

Премиерът Тереза Мей възнамерява да задейства член 50 от Лисабонския договор до края на март. Преди това обаче проектозаконът трябва да бъде обсъден и гласуван в Камарата на Лордовете.

Ако бъдат внесени някакви поправки, той отново трябва да мине през двете камари на парламента преди да се превърне в закон и Тереза Мей да получи правото да извести Брюксел за началото на Брекзит.

Законопроектът беше внесен в парламента след решението на Върховния съд, че правителството трябва да получи съгласието на депутатите, за да започнат преговорите за напускане на ЕС.

До тук се стигна след като на 23 юни миналата година над 50% от британците гласуваха за напускане на ЕС.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук