Публикуваната наскоро „Бяла книга“ за бъдещето на Европейския съюз не звучи актуално, счита бившият министър на външните работи и председател на Атлантическия клуб Соломон Паси. Пред БНР той заяви, че ако документът е бил публикуван преди две години – през 2015-та, когато е бил замислен, тогава бихме могли да кажем, че е донякъде напредничав. Обаче днес – през 2017-а година, този документ, не че не казва верни неща – всичко, които вътре е казано е вярно, но то не е много актуално, категоричен беше Паси.

По думите му, това което „Бялата книга“ не ни казва, е много по-важно от това, което ни казва. В нея липсва основният днешен проблем – миграционният натиск към Стария континент:
Тя не ни очертава основният проблем, с който трябва да се справи Европа, а просто ни казва как Европа да бъде по-красива. Основният непосредствен проблем това е миграционната криза. Този документ не дава решение за миграционната криза, нещо повече, този документ не извежда миграционната криза като основен проблем на Европейския съюз, коментира още Соломон Паси.
 
Настина ние се занимаваме с несъщественото, в момента в който същественото чука на вратата на вратата с огромна скорост и с всичка сила, каза още дипломатът, като очерта още един проблем:
Вторият, не толкова непосредствен проблем, който също не получава решение в тази „Бяла книга“, е възвръщането на здравината на трансатлантическата връзка. Досега американците се грижеха за трансатлантическата връзка много повече отколкото нас, е време Европа да вземе своите съдби в своите ръце, отбеляза Паси.
Дискусията за т. нар. „план за Европа на няколко скорости“ е непонятна, смята бившия първи дипломат. Той отбеляза, че и досега ЕС е имал различни скорости, както и НАТО. Интересът на България не е да спре съществуващото, каза Паси, но беше категоричен, че България трябва да стане член на всички европейски структури, сред които и Шенген, и еврозоната, и Европейската космическа агенция.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук