Bruksela, Belgia, 30.08.2014. Premier RP Donald Tusk podczas konferencji prasowej w trakcie nieformalnego szczytu Unii Europejskiej, 30 bm. w Brukseli. Liderzy państw UE zdecydowali, że Donald Tusk obejmie stanowisko przewodniczącego Rady Europejskiej. Premier RP obejmie obowiązki szefa Rady 1 grudnia br. (mgo) PAP/Radek Pietruszka

Доналд Туск бе преизбран за председател на Европейския съвет. При гласуването кандидатурата му бе подкрепена от 27 страни членки. Единствено родната му Полша гласува „против”. По-рано днес полският външен министър Витолд Вашчиковски дори заплаши да провали срещата на върха в Брюксел заради избора, но не срещна никаква подкрепа сред останалите страни членки.

Туск е бивш полски премиер. Той зае поста председател на Европейския съвет през 2014г., преди неговата центристка партия Гражданска платформа да бъде отстранена от властта в Полша от евроскептичната партия „Право и справедливост”. Управляващите в родната му Полша консерватори се обявиха против неговата кандидатура с аргумента, че е политически пристрастен и се меси във вътрешните работи на страната. Туск от своя страна отрече обвиненията на консервативното правителство в родината си, което на свой ред е критикувано от Брюксел за нарушаване на принципите на правовата държава.

Сегашният първи мандат на председателя на Европейския съвет изтича на 31 май. С преизбирането си той ще остане на поста до края на ноември 2019г. След преизбирането си той заяви, че ще направи всичко по силите си, за да направи ЕС по-добър.

В петък срещата на европейските лидери ще продължи с обсъждането на предложените от председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер за бъдещето на ЕС след Брекзит.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук