Какво знаете за различните видове китове? Нека разгледаме някои от най-любопитните факти за магическите животни.

№1 По време на размножителния период, мъжките китове пеят сложни песни. Хората, които живеят в Хавай или по бреговете на Карибския басейн, мога да слушат песните на китовете, които продължават средно около 20 минути и се чуват на километри.

№2 Синият кит е най-голямото живо съществото. Той може да достигне над 30 метра, а теглото му е колкото на 24 слона – около 150 000 кг.

№3 Някои представители на семейство китове могат да живеят до 200 години.

№4 Косатките са много социални и често се движат в групи.

№5 Белугите имат гъвкави вратове, които им позволяват да си местят главите. Те са наричани канарчетата на морето заради техният сложен комуникационен репертоар от свирене, щракане и писъци.

№6 Сивият кит изминава най-дълго разстояние в сравнение с всички останали животни на света – около 16 000 км. на пътуване.

№7 Най-малкият кит се нарича „джудже” или „баленов кит”. Дължината на тялото му е от 4 до 6,5 метра и тежи около 3 тона.

№ 8 Бискайският китсъбира малки организми в близост до водната повърхност. Поведението му при хранене и плуване го прави уязвим за другите животни.

№9 Кашалотът е най-застрашен от изчезване, заради масовия лов на китове. Едрата му глава е 1/3 от тялото му. В нея се съдържа над 5 тона от желеподобно, восъчно вещество – спермацет, изключително ценено в козметичната индустрия.

№10 Клюномуцунестият кит на Кювие се гмурка най-дълбоко от всички себеподобни. Той може да достигне дълбочина от почти 3000 метра и да се задържи там над 2 часа.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!