Централната избирателна комисия обяви обществена поръчка за наем на 12 500 машини за гласуване за предстоящите парламентарни избори на 26 март. Максималната цена трябва да е до 15 милиона лева, пише на сайта на ЦИК.

Обществената поръчка е публикувана 10 минути преди 22 часа в петък и е с предмет „Осигуряване/наемане на специализирани устройства за машинно гласуване за произвеждане на изборите за народни представители на 26 март 2017 г.”.

От ЦИК са изчислили, че ще са нужни около 12 млн. и 500 хил. лв., но максимумът е 15 млн. лв.

За участие на предстоящите парламентарни избори на 26 март се регистрираха осемнадесет партии и девет коалиции.

Сред регистрираните са: ГЕРБ, ДПС, “Воля” на Веселин Марешки, “Глас народен” на Светльо Витков, “Българска пролет” на Велизар Енчев, “Българско национално обединение”, защитаващата правата на малцинствените групи “Партия Дром”, “Партия на зелените” и партия “Възраждане” на варненския общински съветник и бившия директор на РИМ-Добрич Костадин Костадинов.

Сред регистрираните коалиции са новите леви “БСП за България”, “АБВ-Движение 21”, “Реформаторският блок” без ДСБ и НПСД, коалицията “Да, България” между движението на Христо Иванов, “Зелените” и ДЕОС, “Нова република” на Радан Кънев, “Обединени патриоти” на ВМРО, НФСБ и “Атака”, коалицията между отцепниците “ДОСТ-НПСД” и Коалиция на недоволните между “Български социалдемократи” на Александър Томов и “Християн-социален съюз”.

Три дни след назначаването си (30 януари), служебното правителство, с премиер Огнян Герджиков, прие план-сметката за разходите по подготовката и провеждането на вота да е близо 30 млн. лв. „Нова България” на Радан Кънев внесе жалба във Върховния административен съд, защото по закон машинно гласуване трябва да бъде осигурено във всички над 12 000 избирателни секции, ЦИК обаче не се бяха подготвили за този ход.

Така на 1 февруари ВАС реши: машинно гласуване да има във всички избирателни секции. Това свари неподготвени и правителството и ЦИК, последваха спешни срещи между всички институции, които отговарят за провеждането на вота. Експертите твърдяха, че да бъдат намерени 12 500 машини за толкова кратък срок, е почти невъзможно.

Министерският съвет обеща да се съобрази с решението на Съда и на 8 февруари одобри допълнение на план-сметката, чрез което да се одобрят допълнителни разходи по бюджета на ЦИК за покриване на цената по договор/договори за обществената поръчка.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!