Защо освободиха сина на Моамар Кадафи – Сейф ал Ислам? Какво означава това?

В Либия в момента има 3 правителства. Първото е в Триполи и то е признато от международната общност. Там има още едно правителство, което обаче не е признато от никого. Те се крепят на ислямистки групи.

Първото правителство, което споменах е подкрепяно от „Мюсюлмански братя” и „Ал Кайда”. Те провеждат военна операция, която се нарича „Зората на Либия“. Третото се намира в град Тобрук. Това е първото легитимно правителство, което е избрано от парламента, чиито депутати, между другото, също бяха избрани на демократични избори. Какво се случва обаче – това правителство не го признават нито ЕС, нито ООН. Те подкрепят правителството в Триполи. То от своя страна, води почти военни операции, основано на ислямските групи, с другите две правителства.

Армията на правителството в Бенгази се ръководи от ген. Хафтар. Правителството, признато от ЕС, ООН и САЩ, не признава ген. Хафтар и иска от него да се откаже и министерството на отбраната да бъде предадено на цивилно лице. Така или иначе, в Либия има три правителства.

Кои стои зад всичко това? Две държави, както ЕС и ООН, подкрепят правителството в Триполи – Турция и Катар. Източното правителство се ползва с подкрепата на Египет и ОАЕ. В момента, едните се сражават с другите, а превес има ген. Хафтар, който е истинският борец срещу ислямистките организации, срещу „Мюсюлмански братя”, „Ислямска държава”, „Ал Кайда“ и други ислямски групи.

Какво се случва? Националната армия, водена от ген. Хафтар, ползваща подкрепата на парламента и правителството в Тобрук води военна операция срещу всички ислямски групи.

Армията явно стои зад освобождаването на Сейф ал Ислам.

Някои либийски групи считат, че той е извършил престъпления, както го обвиняват.

Според мен има още нещо – това е може би е опит, след всички тези конфликти – племенни, икономически и политически – за намиране на мирно решение на проблемите.

Дали това ще доведе до някаква политическа роля на Сейф ал Ислам, да стане обединяваща фигура, не мога да кажа, но със сигурност се говори за възможна такава роля.

Важното е, че организацията, която го държи от няколко години в град Зантан, е против ислямистите и поддържа отношения с ген. Хафтар. Явно след преговори между тази организация с ген. Хафтар и правителството на изток, синът на Кадафи беше освободен.

Преди почти три седмици имаше съобщение от Министерството на правосъдието, че срещу него няма никакви обвинения и той ще бъде освободен по силата на амнистията, обявена от правителството в Тобрук.

Според мен, има племена, които в момента са важен елемент в цялата тази ситуация, за прекратяване на всички конфликти, създаването на ново правителство и признаването на парламента.

Дали това ще се случи не мога да кажа. Досега са проведени 4-5 конференции, и в Мароко, и в Алжир, и в Египет, за намиране на решение. Имаше и среща между ген. Хафтар и премиера в Триполи ал-Сарадж с посредничеството на Абу Даби.

Има други фактори, които удължават целия този конфликт. Борбата между националната армия, подкрепяна от две регионални държави и ислямистите, а те са подкрепяни от други две регионални държави. Египет и ОАЕ са против всякакъв ислямизъм в Либия и затова подкрепят правителството на изток, което води борба с ислямистите, начело с „Мюсюлмански братя”, ИДИЛ и „Ал Кайда”.

В момента „Ал Кайда” има участие в правителството в Триполи. Организацията се нарича „Либийска бойна група”, с лидер Абдулхамик ал-Хадж. Той беше в английски затвор и след като го освободиха се върна в Либия.

Все още не е ясно накъде отиват нещата в Либия, но така или иначе е факт, че Сейф ал Ислам беше освободен. Пак повтарям не се знае дали ще играе някаква политическа роля.

Възможно ли е той да е новият политически лидер в Либия?

Не мисля. Може би той ще има роля да обединява и да успокоява лидерите на племената да не участват във военните действия. В по-нататъшен период, ако бъдат провеждани избори, може да участва в тях.

Мислите ли, че обединяването ще му помогнат ЕС и САЩ?

Тези страни, от няколко години опитват да обединяват тези враждуващи сили, без резултат. Те биха подкрепили нови опити в тази насока.

Преди 2 месеца американският президент Доналд Тръмп каза: „Ние няма да се занимаваме с Либия”. В момента факторите, които играят в тази ситуация – за намиране на консенсус в Либия – са ООН и ЕС. И двете организации имат постоянни представители в Триполи.

Според мен, голямата грешка, допусната от ООН и ЕС е, че ислямистите могат да играя роля в Либия, като ги наричат „умерени ислямисти“. За мен няма политически ислямист, който да е умерен.

Проблемът е, че другите казват, че ислямистите са причинили достатъчно загуби – човешки и материални – и те нямат място в уреждането на конфликта и трябва да им бъдат отнети оръжията, да се откажат от въоръжените действия и да се включат в политическия процес. В Либия има милиони оръжия в ръцете на различни групи и племена.

За съжаление, държавите, които подкрепят ислямистите, ги лансират и им доставят толкова много оръжия, че нещата излязоха от контрол.

Важното в случая е, че генерал Хафтар набила сили срещу ислямистите и често печели битки срещу тях.

Трагедията в Либия обаче си остава и затова са виновни различните фактори и регионални, и неадекватната политика на ООН и ЕС в тази държава.

Кои са държавите, които финансират ислямизма в Либия?

Турция и Катар, но това не е нещо ново. Това се знае.

Какво ще се случи оттук нататък със сина на Моамар Кадафи – Сейф ал Ислам?

Различни източници съобщават за пристигането на Сейф ал Ислам ал Кадафи в Убари, Южна Либия. Това е едно сигурно място и ще бъде охраняван от войниците на генерал Али Кна – военният ръководител на контингента Абу Бакер ал-Садик.

Преди това имаше противоречиви информации за съдбата на Сейф ал Ислам. Появиха се съобщения, че бойците, които го арестуваха в град Зантан през 2011г., са решили да го освободят, но те отричат.

Един от военните ръководители – генерал Аладжми Ал Атири съобщи във Фейсбук новината за освобождаването на Сейф ал Ислам. Той твърди, че това се случва в контекста на амнистията на всички от предишния режим. Генералът казва, че лично се ангажира за сигурността на сина на Кадафи.

В този контекст, двата съвета на град Зантан – военният и общинският – отрекоха, че Ал Ислам е освободен. Във взаимна декларация те осъдиха решението на контингента, ръководен от Ал Атири, да го освободи и да бъде съобщено пред медиите.

В декларацията пише, че амнистията е предателство за пролятата кръв на стотиците жертви по време на режима на Моамар Кадафи.

Правителството в Триполи съобщава, че лоялните отряди на генерал Хафтар – шеф на генералния щаб на либийската армия – еднолично са решили Кадафи да бъде освободен.

Преди това имаше разногласия между двата съвета – военният и общинският – по този въпрос, но се опитваха да тушират напрежението. Те считат, че племената в град Зантан са съучастници в този акт, който е незаконосъобразен.

Властите на града, в който Сейф ал Ислам е пристигнал, не потвърждават тази информация.

Важно е да се знае, че в предградията на град Убари има много привърженици на Моамар Кадафи. Те считат, че ако Сейф ал Ислам участва в политическото уреждане на конфликтите, той може да доведе страната до успокояване и прекратяване на военните конфликти.

Експертите считат, че Сейф ал Ислам ще остане дълго време в Убари и оттам ще отправя послания към гражданите. Това е един от най-горещите райони в Либия – там се намират най-много контрабандисти, мафиотски групи и различни въоръжени групи, свързани с „Ислямска държава” и „Ал Кайда”.

Някои от либийските лидери считат, че освобождаването на Сейф ал Ислам ще доведе до национално помирение. Това би довело до изпълняване на всички договорки и решения, който бяха подписани в мароканския град Сухайрат, преди година и половина, гпредставителите на различните враждуващи сили.

Рано тази сутрин, адвокатът на Сейф ал Ислам потвърди, че той е освободен и че това се е случило в следствие на амнистията, която беше обявена от избрания парламент на Либия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук