КАМЕРИ

Без пътни знаци, които предупреждават за камери и радари на пътя, независимо, че наличието им в Европа е практика. Управляващи и опозиция гласуваха единодушно на първо четене промените в Закона за движение по пътищата.

За една година се спира от движение автомобил и му се свалят регистрационните номера, ако собственикът му го е предоставил на водач без шофьорска книжка е записано още в новите текстове.

Законопроекът беше приет с подкрепата на ГЕРБ, Обединените патриоти и БСП, въздържаха се от ДПС и Воля, нямаше гласували против.

Според вносителите от ГЕРБ основните мотиви за премахване на предупрежденията за наличието на камери и радари за скорост на пътя, е че по този начин се „губи възпитателният ефект и се развива чувството за безнаказаност”. Миналия месец премиерът Бойко Борисов поиска спешни законодателни мерки, които да намалят броя на катастрофите и жертвите от тях. Тогава той каза, че когато шофьорите са предупреждавани с табела за наличието на камери, те намаляват скоростта само в зоната на знака,  след което продължават с превишена скорост.

Въпреки, че нямаше противници на предложените текстове, депутатите често си разменяха остри реплики. Николай Тишев от БСП потвърди, че партията му ще подкрепи промените в зала, както го е направила в комисия. Според колегата му Красимир Янков обаче промените са „пожарникарски“ и постави под съмнение консенсусът между БСП и ГЕРБ, който има около тези промени.

Един човешки живот да спасим със Закона за движение по пътищата, си заслужава да го приемем„. Това каза председателят на парламентарната група на управляващите Цветан Цветанов.

Той се съгласи, че промените не са достатъчни, но все пак трябва да се правят стъпки. И призова Янков да внесе свои предложения за подобряване на текстовете между първо и второ четене.

Коалиционният партньор в кабинета, „Обединени патриоти“ подкрепиха законопроекта. Според Искрен Веселинов да се слага табелка преди контролен орган е все едно данъчният закон да се спазва само в данъчните администрации. Николай Александров (ОП) изтъкна, че „българинът е достатъчно гениален“, за да заобиколи даден законов текст, но смята, че е правилно премахването на пътните знаци пред камерите.

Няма нормална държава в света, която да оставя гражданите свободно да се избиват по улиците. Народното събрание не може да си позволява да прави закони, които да важат само в определени участъци,. Един закон трябва да важи за всички. Законът за движение по пътищата е един от най-нарушаваните от българските граждани„, заяви Александров.

От ДПС, които подкрепиха закона във вътрешна комисия, сега се въздържаха, а Рамадан Аталай го обяви за безполезен и прибързан. Според него промените нито ще намалят жертвите на пътя, нитоще дисциплинират шофьорите.

Въпреки, че премахването на пътните знаци, които сигнализират за камери и радари на пътя да цели намаляване на катастрофите, в страните от Западна Европа тези предупредителни табели са практика и не са премахнати. Премахването на пътен знак Е – 24 ще доведе до увеличаване на глобите и предпоставка за корупция при пътните полицаи.

Предстои  приемането и на промените в наредбата, която регламинтира вземането, транспортирането и изследването на проби за установяване наличието на алкохол и наркотици в кръвта на водачите. В момента текстовете да се съгласуват с прокуратурата и с министерствата на здравеопазването и правосъдието. Срещу новата наредба преди два дни възразиха спешните медици от бърза помощ. Според тях промените ще увеличат натовареността на работещите в Спешна помощ и са в противоречие със сега действащата нормативна уредба.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук