Премиерът Бойко Борисов ще уволнява министри, които не успеят да се справят с тромавата администрация във ведомствата си.  И обяви, че всеки от тях, който не си е предствя как самият той чака на опашка си отива.

Който от министрите забележа, че не е прегърнал идеята (за премахване на тромавата бюрокрация – бел.ред.), си отива„, закани се премиерът.

Борисов даде и пример с ваденето на свидетелството за съдимост. От таксите за него се събирали 3 млн. и 800 хил. лв., а се губят 26 млн. часове за изваждането. Премиерът изпратил служител от Министерския съвет да посети някои от институции, за да провери какви мерки се предприемят  срещу големите опашки. По думите му, чиновникът посетил КАТ и агенцията по кадастър установил, че липсват указателни табели, тоалетни, ПОС-терминали за плащане по безкасов път.

„Това са реалните, ежедневните болки – КАТ, кадастър. Да си оправим опашките, админстративната служба. Вчера ми пишат във Фейсбук, че в Пловдив за 1 час минават през КАТ. Администрацията усеща, че или ще свърши работа, или ще си ходи. Това е силата на гражданското общество“, каза Борисов.

И потвърди, че до две-три седмици ще се облекчи режимът при пренасянето на документи между институциите. Отпадането на бюрократичния режим най-напред ще се почувства в КАТ. Покупката и регистрацията на автомобил вече ще става само с лична карта и нотариус.

Въвеждането на електронна администрация може да се случи до есента, се надява премиерът, тъй-като служителите, които отговарят за това няма да излизат в летен отпуск.
На правителственото заседание в сряда, кабинетът предприе и първите стъпки за облекчаване на бюрократичния режим.

Граждани и бизнес вече ще са освободени от изискването да представят пред институциите  12 вида удостоверения. Справката ще се извършва само по електронен път и това става задължение на администрацията.  Данните за тях се намират в Търговския, Имотния, БУЛСТАТ, Регистъра на задълженията към митническата администрация, Регистъра на актовете за граждански брак, Регистъра на задължените лица, Регистъра на пенсионерите и Регистъра на признатите дипломи за висше образование.

Целта на правителството е електронизацията на административните услуги да облекчи гражданите и бизнеса, защото въпреки големия брой чиновници в някои от тези служби, опашките пред гишетата остават.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук