ЦИК, секции, избори

191 секции в 64 страни ще бъдат разкрити за предстоящите европейски избори, които ще се проведат на 26 май. Това обяви говорителят на ЦИК Александър Андреев по време на редовния брифинг на Централната избирателна комисия.

Във Великобритания ще бъдат разкрити 24 секции, в Германия- 24, Испания – 16, Гърция – 13.

Техният брой е по-голям за разлика от евроизборите през 2014 г. Тогава секциите са били 179 в 35 държави като във Великобритания са били 25, в Германия – 10, от които впоследствие са били намалени на 8, в Гърция секциите са били 11, а във Франция – 12.

Андреев уточни, че българите, които решат да пътуват в деня на изборите и не са подали заявление за гласуване в чужбина, ще могат да упражнят своето право като попълнят на място заявление и декларират, че не са гласували на друго място.

Той даде информация за получените сигнали и жалби в ЦИК до момента.

„14 сигнала и 10 жалби са постъпили в ЦИК. Всички те са разгледани. 6 от сигналите са във връзка с провеждането на предизборната кампания. 25 са жалби са подадени срещу решения на ЦИК. В момента висящи са само две. Вчера имаше произнасяне и от страна на ВАС във връзка с жалбата на „Боец“ срещу нашето решение, в което сме отговорили, че е извършена проверка на всички кандидати, заявили желание да участват в предстоящия евровот. Има сигнали, които са във връзка с използването на знамето от една от политическите партии. Вчера постъпи сигнал, касаещ социологическите проучвания и позоваването им на тях“, обясни той и добави, че до края на деня ще се произнесат по сигнала на БСП, в който настояват премиерът Борисов да се оттегли, тъй като бил председател на предизборния щаб на коалицията.

Андреев обяви, че до момента 7 неправителствени организации са подали заявления за наблюдатели.

„5 от тях са регистрирани. Общият брой на заявените наблюдатели е 63-ма от различните 7 организации, като към момента са регистрирани 39. Подадени са искания и за регистрация за международни наблюдатели – Европейски младежки форум и парламентарната асамблея за черноморско икономическо сътрудничество“, уточни още той.

Говорителят на ЦИК обяви, че днес ръководството на комисията се е срещнало с главния прокурор, вътрешния министър и ДАНС във връзка с осигуряването на сигурността и реда в деня на изборите и в деня за размисъл.

„В рамките на срещата беше декларирана готовността на всички органи да предприемат необходимите действия за осигуряването на сигурността и спокойствието в изборния ден, а също така и по отношение на киберсигурността и сигурността по пренасянето на книжата и машините в изборния ден“, заяви той.

Попитан какви мерки ще се предприемат, за да се гарантира киберсигурността, той подчерта, че са били обсъдени такива, но не пожела да влезе в конкретика. Андреев успокои като обясни, че атаките, които е имало преди, са били по отношение на информация, качена на страницата им и увери, че такава атака няма да повлияе на резултатите защото отчитането им става ръчно и всички документи се подготвят в избирателните секции. Стана ясно още, че утре ръководството на ЦИК ще се срещне с президента Румен Радев и зам.-министър председателя Томислав Дончев.

Андреев припомни, че 11 май е крайният срок, до който хората с увреждания могат да заявят желание за подвижна избирателна кутия. Това е и последният ден за желаещите да подадат заявление за гласуване по настоящ адрес. 11 май е последният срок, в който може да бъде издадено удостоверение за гласуване на друго място. До 15 май пък трябва да бъде инсталиран софтуерът за машинното гласуване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!