коронавирус тест

193 са новорегистрираните позитивни случай по данни на Единния информационен портал, от направени 20 910 теста. Направените PCR тестове са 4651 с 91 положителни резултата, а антигенните са 16 259 със 102 позитивни.

Новите случаи са концентрирани в няколко области, като най-много те са в столицата – 74, в Пловдив – 19, в Бургас – 13, в Благоевград и Варна – по 9, в Плевен са 8, в Пазарджик и Сливен – по 7, във Велико Търново и Добрич – по 6, в Хасково – 5, в Софийска област – 4, в Силистра, Търговище и Шумен – по 3, в Габрово – 2, във Враца, Разград, Смолян и Ямбол – по 1, а в 7 области няма новозаразени.

Активните случаи са 7 456, от които 726 са хоспитализирани, а 73 са в интензивни отделения. За изминалото денонощие са излекувани 73 и от усложнения са починали 5.

Напредва и ваксинационният процес с нови 8 538 ваксинирани. Общият брой става 1 976 628, от които 970 442 са с пълен курс от две ваксини.

Кипър преподреди страните и условията за влизане според степента на заплаха

Министерството на здравеопазването на Република Кипър промени епидемичния статус на шест държави. Статутът на три държави – Швейцария, Естония и Израел, е понижен от зелената категория (пътниците не се нуждаят от медицински документи) до оранжева (необходим е един диагностичен тест, преминал в страната на отпътуване в рамките на 72 часа преди излитането на полета).

Още две европейски държави, Дания и Ирландия, се преместиха от оранжевата зона в червената зона. От друга страна, Босна и Херцеговина се промени от червената категория в оранжевата.

От следващия четвъртък 26 страни ще бъдат в зелената група, 17 в оранжевата и 23 в червената. Всички останали страни ще останат в сивата група, откъдето само определени категории граждани могат да пристигат на острова.

За неваксинирани пътници от страни от червената категория, за пристигането в Кипър се прилагат следните изисквания: пристигащите трябва не по-рано от 72 часа преди заминаването да преминат PCR тест и бсертификат на английски език (с изключение на деца под 12 години). След това в рамките на 24 часа преди отпътуването попълват формуляра за кандидатстване на адрес: https://cyprusflightpass.gov.cy/en/home.

Още при пристигането си на острова гостите от други страни от червената група ще трябва да направят повторен тест за коронавирус. Цената на теста се заплаща от самите пътници. Тя е 30 евро на летище Ларнака и 32 евро на летище Пафос. На дигиталната платформа резултата от теста ще се появи там не по-късно от три часа след анализа. Докато не се получи този резултат, пътниците трябва да бъдат в самоизолация.

От задължителен тест, както и последваща самоизолация се освобождават Пътници, завършили пълен курс на ваксинация руското лекарство „Sputnik V“ или с китайското лекарство Sinopharm, както и с ваксини срещу коронавирус, одобрени от европейската агенция по лекарствата- Pfizer – BioNTech, Vaxzevria, Moderna и Janssen.

Картата за ваксинация трябва да бъде в ръцете на пристигащите, освен това ваксинираните пътници трябва да попълнят специален формуляр CyprusFilghtPass на уебсайта в рамките на 24 часа преди полет до Кипър.

Почти 90% от случаите на коронавирус в Чехия се дължат на щама Делта

Вариантът Делта на коронавируса доминира в Чехия. Почти 90% от случаите на заразяване се дължат именно на този щам, твърдят медиците.

В периода 9 – 23 юли медицинските лаборатории в Чехия са изследвали 2 186 положителни проби на коронавирус и в 87% от тях е регистриран щамът Делта. В други 20 случая става въпрос за щама Делта+.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!