Катар

Катар определи исканията към него на четирите арабски страни Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн,  като нереалистични. Емирството в Персийския залив определи тези условията като неразумни и неизпълними, съобщава Ройтерс, като се позова на комюнике на катарското правителство.

Исканията бяха от страните, които наложиха бойкот на Катар включват 13 точки. В тях се включват закриването на телевизионния канал „Ал Джазира”, ограничаване на връзките с Иран, затварянето на турската военна база на своя територия и плащането на репарации. Освен това от Катар се иска да прекрати всякакви връзки с движението „Мюсюлмански братя“ и с други групировки като Хизбула, Ал Каида и „Ислямска държава“.

В изявлението на катарското правителство се припомня, че държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е призовал Саудитска Арабия и другите три страни да съставят списък с разумни и изпълними искания към Катар.

„Този списък от искания потвърждава твърдението на Катар от самото начало – незаконната блокада няма нищо общо с борбата с тероризма, а цели  ограничаването на суверенитета на Катар и аутсорсинга на външната ни политика”, заяви шейх Саиф Бин Ахмед ал Тани, който е директор на пресслужбата на правителството на Катар.

Свързани статии:

„Ал Джазира” – един от най-влиятелните инструменти на Катар

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук