Веднъж годишно, Виенската щатсопера се превръща в най-известната и най-празничната бална зала в света. Причината е Виенски оперен бал, който всяка година се превръща в център на вниманието и се радва на огромен международен интерес.

Историята на Бала можем да търсим през далечната 1814г. по време на Виенския конгрес. Тогава на едно място са събрани всички държавни ръководители и аристократи от Европа, за да преначертаят политическата карта на Европа след Наполеоновите войни. Събралите се гости търсили начин да се разсеят от преговорите и така се зародил традиционният Виенски бал.

За първи път „соаре” се провело в операта през 1877г. През следващите години започнали и баловете с маски. От 1878 до 1899 подобни тържества са се организирали 3 пъти в годината.

Тържество под названието Виенски оперен бал се провело за първи път през 1935г. под патронажа на почетния канцлер. Традицията обаче била прекратена заради началото на Втората Световна война.

От 1944г. Виенският оперен бал се провежда всяка година. Това е може би най-значимото събитие в културния календар, защото на едно място се събират политици, бизнесмени, членове на висшето общество и техните гости. Цената на билета за Оперния бал е най-високата в сравнение с останалите подобни тържества.

Организацията на традиционното събитие също е много сложна. В навечерието на Бала редовете със седалките от партера се отстраняват, а на тяхно място се построява нов етаж и сцена.

И самите можете да се досетите, че дрескодът е строго официален – бяла риза с черен фрак за мъжете; обикновено жените носят дълги рокли.

Тържеството не започва преди 22 часа – тогава австрийският президент и неговите гости се настаняват на императорския балкон (за да е още по-церемониално, те влизат под акомпанимента на тромпети). Следват националният и европейският химн. През цялата вечер на сцената има балетисти или музиканти (най-добрите от най-добрите).

Кулминацията на вечерта е представянето на сто и осемдесетте дебютантски двойки – внимателно подбрани момичета и момчета, които успешно са завършили танцовото училище „Елмайър”.

Дебютантите представят няколко класически танца, а програмата им завършва с виенски валс, след което всички гости са поканени на дансинга.

Заради дългата продължителност на Оперния бал (до около 6 сутринта), организаторите са предвидили стаи за почивка и помещения, в които се изпълнява различен стил музика. Освен задължителният кетъринг, осигурен във всички помещения и етажи, на Бала присъстват лекар, фризьор и шивач (за всеки случай).

На официалния сайт на Виенската щатсопера могат да се открият начините и цените на билетите.

Най-евтиният билет е на цена от 290 евро и позволява на притежателя му да присъства в балната зала, да се разходи из операта и да се спре на едни от многото барове. В цената му не влиза място за сядане.

Другият билет, чиято стойност е 20 500 евро, ще Ви позволи да стоите в една от ложите на операта и по този начин да си осигурите гледка към подиума. Само 12 души могат да се поберат в една ложа, в която между другото е осигурен и кетъринг.

10 500 евро ще трябва да доплатите, ако искате масата ви да се намира на предна линия. Разбира се има и по-евтини варианти – маса за двама на шестия етаж струва 200 евро, а на по-долните – 400. Масата за шестима е на цена от 1 200 евро. В тези цени обаче не влиза билетът за Бала, а масите се намират извън балната зала.

Ето още няколко любопитни факта:

  • Традиционно присъстват над 5 000 гости
  • Организаторите са предвидили над 40 000 стъклени чаши, 1 000 покривки за масите, 4 000 броя прибори, 600 поставки за изстудяване на шампанско, които от своя страна са 1 300 бутилки, по 900 бр. бутилки вино и бира, 2 500 наденички, 1 000 бр. петифури и сандвичи и 1 300 супи.
  • За удобството на гостите ще се погрижат 320 сервитьори.
  • Очаква се телевизионните зрители да са над 1,46 млн.
  • Организаторите са си осигурили 30 часа, за да подготвят залата и 21, за да върнат в нормалния й вид. Петдесет фирми ще се занимават с това за сумата от над 1,4 млн. евро.
  • Музикантите ще са 150.
  • Предвидени са 171 букета и 480 флорални декорации.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук