ЦИК жалби

Крайният срок за подаване на заявление за регистрация в ЦИК на партиите и коалициите за участие в изборите за народни представители на 2 април изтече в 17:00 часа на 15 февруари 2023 година. За участие в изборите от 8 февруари до днес се регистрираха общо 26 формации – 18 партии и 8 коалиции.

Оттук насетне следва да се извърши проверка на списъците, представени от партиите и коалициите. Едва тогава ще стане ясен окончателният брой на участниците в следващите избори.

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ се регистрираха в ЦИК като новосформирана коалиция. „Съединението прави силата трябва да стане извън НС, първо, за да имаме силна група на реформаторски сили в този парламент, така че най-накрая надеждата на всички българи да бъде реална“, каза Кирил Петков, лидерът на ПП, а Христо Иванов, съпредседателят на ДБ подчерта, че трябва голямо обединение на гражданите, които да поискат България да тръгне напред. „Ние им даваме инструмент“, каза още той. Коалицията внесе 9999 подписа за участие в изборите.

Коалицията ГЕРБ-СДС подаде документи часове преди крайния срок, като също внесе 9999 подписа. “Най-важно е България да излезе от цикъла на парализа. Ние имаме амбицията да бъдем първи, което значи да водиш страната напред. България има нужда от това”, заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

БСП се регистрираха със 7000 подписа, амбицирани да подобряват резултата. „Тръгваме със самочувствие, че имаме какво да кажем на хората, защото в най-трудните месеци бяхме социалния стълб и имаме какво да отчетем реално свършено за хората“, заяви Корнелия Нинова, лидерът на левицата, след регистрирането на партията.

ДПС също се регистрира за участие в изборите. Мустафа Карадайъ подчерта важността след 2-ри април политическите партии да проведат диалог за съставяне на правителство.

„Възраждане“ се регистрира за участие в изборите на 2 април с 4182 подписа. „Искаме да имаме мнозинство в парламента, за да може да имаме самостоятелно управление“, подчерта Цончо Ганев.

ИТН също подадоха заявление. “Влизаме в предизборната надпревара като партия на истината. Имаме една основна цел – следващият парламент да бъде работещ. Имаме усещането, че ИТН няма да бъде само част от 49-то НС, а и ще бъдем незаобиколим фактор”, заяви Станислав Балабанов, след което обясни, че лидерът на партията – Слави Трифонов, ще бъде водач на листа в предизборната надпревара, но все още не се знае къде.

Най-малката парламентарна група в предишното 48-мо НС, „Български възход“, се регистрира в ЦИК с очакване сега да получи двойно повече подкрепа. „Сега ще влезем с двойно по-голям резултат – в следващия парламент ще продължим диалога“, заяви лидерът на партията Стефан Янев, след което уточни, че се регистрират като партия, но ще излязат с декларация, с която други граждански организации да могат да се включат към тях.

Предстои партиите да представят и кандидат-депутатските си листи по места.

На 1 март ще бъде теглен жребият за номерата, под които ще бъдат наредени партиите и коалициите в изборната бюлетина.

На предните парламентарни избори на 2 октомври 2022 г. се бяха регистрирали 23 партии и 6 коалиции.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук