Британски граждани се качват на борда военен самолет на летището в Кабул
Британски граждани се качват на борда военен самолет на летището в Кабул

Талибаните ще забранят евакуацията от Кабул след 31 август. Освен това заявиха, че няма да позволят на афганистанците да напуснат страната. Бойците са блокирали пътя, водещ към летището в града и позволяват само на чужденци да стигнат до него, съобщават световните медии.

На пресконференция днес говорителят на талибаните Забиула Муджахид заяви, че макар чуждестранните граждани да могат да пътуват до летището, огромните тълпи от афганистанци, които се събираха там през последните дни, трябва да се върнат у дома и няма да бъдат изправени пред репресии от новите управници на страната.

По думите му лекарите и учените от Афганистан не трябва да напускат страната, а да работят в специализираните си области.

„Те не трябва да отиват в други страни“, категоричен  бе той.

Муджахид увери, че чуждестранните посолства и агенции за помощ ще останат отворени.

Въпреки това експертите продължават да се съмняват в тези обещания. Причината за това са множеството съобщения за нарушения на правата на човека и опасенията, че положението ще се влоши още повече, след като по-голямата част от международната общност напусне страната.

Една седмица няма да е достатъчна за евакуация на всички

До 31-ви август остават седем дни. Хората, които искат да напуснат страната са десетки хиляди.

Съюзниците се опасяват, че няма да има достатъчно време да изведат своите граждани, заедно с афганистанците, които помогнаха за военните усилия, да напуснат страната до края на месеца.

Великобритания и Франция настояваха срокът за евакуация да бъде удължен, но Байдън реши да запази 31 август за крайна дата.

Президентът поиска планове за извънредни ситуации, в случай че реши, че САЩ трябва да останат в страната по-дълго.

ЦРУ се среща с талибаните

Междувременно се оказа, че вчера директорът на ЦРУ Уилям Бърнс се е срещнал лице в лице с заместник-лидера на талибаните Абдул Гани Барадар в Кабул.

Според неназован американски представител това е „размяна на мнения за това, което трябва да се направи“ до август 31.

Администрацията на Байдън поддържа постоянен контакт с талибанските служители по време на процеса на евакуация, както на място в Афганистан, така и в Доха, Катар.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!