Един милион и 100 хиляди евро за обучение на дипломати как да разпознават фалшиви новини, три милиона за информационни кампании в отношенията с държави извън съюза и 800 000 за “стратегически комуникации“, залага евробюджетът за 2018 година.

Петте милиона евро са част от “пакет от мерки за справяне с дезинформацията, руската пропаганда и фалшивите новини“, който одобряват днес страните – членки, а гласуването му в Европарламента е в четвъртък.

Парите ще насочени към службата за външна политика на ЕС и използвани от т.нар. Стратком за обучение в застрашени страни членки, най-вече тези от бившия Източен блок, както и в Западните Балкани.

Стратком е група от 22-ма дипломати и служители, които се борят срещу руската пропаганда и фалшивите новини. Те работят с доброволци и местни неправителствени организации и медии, но осигуряването на реален бюджет ще “професионализира“ работата на организацията, коментираха в Брюксел темата и експерти от екипа на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурността Федерика Могерини, която се ангажира да помоли финансовите министри на страните членки за повече пари за Стратком.

Брюксел засилва мощно кампанииите за борба срещу дезинформацията и фалшивите новини от Русия след като председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви на последната среща на върха на лидерите на ЕС и техните колеги от Източна Европа, че един от реалните проблеми на Европа са „кибератаките, фалшивите новини и хибридната война“.

Решението за специалния бюджет за борба с пропагандата, насочена срещу Европа, се дължи и на последната мощна дезинформационна кампания на руски и на испански език, свързана с референдума за независимост на Каталуня.

East StratCom Task Force беше създаден през 2015 г., за борба с фалшивите новини за ЕС след руската хибридна кампания в Украйна. Звеното работи в Брюксел и засега има 14 служители.

Работната група изготвя планове за ползване на целевото финансиране за извършване на мониторинг на руските медии и анализи на данните за мащабите и същността на дезинформацията. Към основния си екип в Брюксел, звеното привлича доброволци и експерти, които наблюдават руските медии за сайта „ЕС срещу дезинформацията“.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!