водата

Общо четири общини в Родопите са със забрана за използване  на водата от чешмите за пиене и готвене. Причината е съмнение за замърсяване с тежки метали от хвостохранилището до Златоград. То предизвиква забрана за питейната вода за трети път тази година. Досега  тревогата е била напразна, но хората са притеснени. Затова общинският съвет в града се събира извънредно.

За река Върбица край Момчилград има съмнение, че е замърсена с тежки  метали от хвостохранилище, което се намира на близо 40 километра. Засегнати са над 50 населени места  в региона. Мярка засяга близо 40 хиляди души.

„Ние ще им доставим с водоноски, но те са много малко”, каза директорът на ВиК-Кърджали Славчо Славков.

Днес започват изследвания на всички помпени станции по поречието на Върбица.

„Понеже замърсяването е от хвостхранилище, така е сигналът – за тежки метали, но въпреки всичко тя ще бъде изследвана и за микробиология. Пълни изследвания ще направим”, обясни директорът на РЗИ-Кърджали д-р Виктор Кирчев.

От „Горубсо” увериха че място за паника няма.

 „То е перфектно съоръжение, ние в 2016г. надградихме стената с цели три метра, като предишното надграждане е било в 2004 г. с един метър. Сега го надградихме с цели три метра, и стената, и чашата на преливника.  Имаме едно перфектно съоръжение, това Ви го гарантирам и пред цялата общественост го гарантирам”, посочи изпълнителният директор Евгений Михайлов пред bTV.

Риск обаче съществува и затова областните управители на Кърджали и Смолян са решени да търсят съдействие от екоминистерството. Забраната сега ще остане в сила до излизане на окончателните резултати за качеството на питейната вода.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук