несебър, пристанище
снимка: bTV

Несебър е един прекрасен град. Сред най-привлекателните туристически дестинации през лятото. Но нещо куца с пристанището му. Или по-точно рибарското пристанище „Северна буна“. Ремонти, инвестиции, проекти. Всичко е отишло на вятъра и пристанището в Несебър се разпада. За това сигнализират рибарите от района, съобщи bTV. Защо корабите се изтеглиха оттам и защо се налага да се ремонтира за пореден път?

Христо изкарва прехраната си като рибар вече повече от 50 години. Собственик е на кораб, но се налага да го изтегли от новото северно пристанище в Несебър. Причината – опасява се от нестабилната му конструкция.

За последния ремонт са платени над 7 млн. лева. От Община Несебър посочват, че е създадена защитена акватория с общо 121 места за акостиране, като за сравнение, преди реализацията на проекта, е имало само 30 места.

Още при първата морска буря обаче плаващите понтони и шамандурите са разкъсани. Електрическите кутии са счупени и навсякъде висят кабели.

„Още при неговото откриване при силен северен вятър се скъса първата водобранна защита. Оттам нататък при всеки по-силен северен, северозападен вятър имаме навлизане на вълните и едно непрестанно притеснение на местите хора. Има един изпълнен европейски проект, който обаче не покрива европейски стандарти за ефективност и безопасност“, казва Кръстьо Пеев от Обществения съвет в Несебър.

От пристанището признават, че има проблем и обещават да го отстранят. Предстои разглеждане на щетите и стабилизиране на съоръжението.

Дотогава обаче корабите и лодките ще останат на котва по други пристанища.

Повредите не са съществени, за да попречат на функционирането на порта, отговориха от общината.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук