учители, заплата, бюджет
Учителите настояват за увеличение на заплатите заради инфлацията

Близо 80 на сто българските учители и директори смятат, че цялата образователна система трябва да премине временно в електронно обучение от разстояние, а над 76% от тях са на мнение, че  училищната среда е опасна за работа.

Това показва анкета на синдиката „Образование“ към КТ „Подкрепа“, проведена сред близо 4300 педагогически специалисти.

Аргументите на учителите и директорите да предпочитат дистанционно обучение са много – организацията на учебния процес в момента е  трудна, заради многото болни и отсъстващи учители и директори, много от учителите изпитват повишена предпазливост и са в болнични за една или две седмици.

Много от работещите учители и директори заместват свои отсъстващи колеги, което ги претоварва брутално, посочват от синдикат „Образование“.

Тяхното изследване е установило, че в 10% от образователните институции няма щат за медицинско лице, но още 25% също нямат медицински лица, защото са назначени медицински работници в пенсионна възраст, като последните се страхуват да работят на първа линия и са в разрешен отпуск.

„При тази ситуация все по-логично изглежда решението за временно превключване на образователните институции в страната в обучение в електронна среда от разстояние. Такова решение ще бъде за пазене живота, здравето и оцеляването на българските учители и директори“, посочват от синдикат „Образование“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук