Военният съвет, който в момента управлява Судан след вчерашния преврат срещу президента Омар ал-Башир, обеща, че страната ще има ново цивилно управление. Президентът бе свален насилствено след 30 години на власт.

Съобщението за бъдещо възстановяване на цивилното управление бе направено днес от главата на политическия комитет на военния съвет, генерал Заин ал-Абидеен. То е предназначено да успокои демонстриращите хора, които не се разотиват от улиците и отправят призиви срещу опасността от установяване на трайно военно управление след преврата, съобщава „Ройтерс“.

Абидеен твърди, че военният съвет няма да се меси в работите на цивилното управление. Той обаче заяви, че министерствата на отбраната и на вътрешните работи ще останат под контрола на съвета.

Хиляди суданци излязоха на демонстрации пред министерството на отбраната в Хартум днес с искания за цивилно правителство след свалянето от военните на президента-автократ ал-Башир.

Демонстрантите, които провеждаха доскоро почти ежедневни протести срещу него, сега отхвърлят решението преходен военен съвет да управлява страната за две години и се заричат да продължат с протестите, докато не бъде установено цивилно управление.

Когато вчера съобщи за свалянето на президента, военният министър Ауад Мохамед Ахмед Ибн Ауф каза, че след края на двугодишния преходен период ще има избори, а дотогава военният съвет, който самият той оглавява, ще управлява страната.

Главният организатор на протестите срещу президента Башир, Суданската професионална асоциация, отхвърли плана на Ауф. Тя призова демонстрантите да установят постоянно присъствие пред министерството на отбраната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук