Мицотакис Атика
Кириакос Мицотакис - премиер на Гърция

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис разкри какъв ще бъде дългоочакваният план за постепенно премахване на ограничителните мерки, които бяха въведени, за да се ограничи разпространението на коронавируса. Това би трябвало да позволи възобновяване на ежедневните дейности 37 дни, след като Гърция попадна под пълна блокада, съобщава в. „Катимерини”.

В телевизионно обръщение към нацията Мицотакис благодари на гърците за спазването на наложените мерки и посочи, че страната „вече е готова да премине към втората фаза“ на плана.

Планът ще се разгърне на три фази – от 4 май до средата на юни, като в зависимост от данните той ще се променя.

Първата фаза от плана трябва да започне следващата седмица (4 май). Тогава ще могат да отворят врати малките магазини и фризьорските салони. Системата за SMS за рискове извън дома също ще престане да действа.

Църквите отново ще отворят хората да се молят сами и със строги правила за максималния брой вярващи, разрешен вътре в църквата наведнъж.

Мицотакис отбеляза, че на всеки 24 часа прогресивното възобновяване ще се преглежда  от експертна група.

Нейните съобщения ще бъдат следвани от съвместна пресконференция на компетентните заместник-министри, които ще представят подробности за мерките.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук