българите изборите

65% от българите не вярват в честността на изборите, а 74% смятат, че управлението не отговаря на волята на хората. Това сочат данните от глобално проучване „Гласът на хората“ (VOP), проведено от „Галъп интернешънъл“ в края на 2020 г. То обхваща 44 държави по света и около 42 000 пълнолетни граждани.

На фона на Европейския съюз и на света като цяло българите силно се отличава в критичността си към управлението и провеждането на изборите. Средният процент в Европа на хората, които смятат, че управлението не кореспондира с волята на хората, е 50%.

Най-добри са показателите във Финландия. Там почти единодушно се съгласяват, че изборите в страната им са свободни и честни – 94% от респондентите смятат така. Позитивните отговори са преобладаващи и в Австрия (84%), Германия (82%) и Гана (82%). Най-малко удовлетворени от честността и свободата на изборите в страната им са хората в Нигерия (16%), Ирак (14%) и Босна и Херцеговина (9%).

Идентична е и ситуацията по света. Според изводите от проучването по-малко от половината от гражданите по света (46%) отговарят, че страната им се управлява според волята на хората. Броят на несъгласните е идентичен.

Най-неудовлетворени от демократичната природа на своето управление към края на 2020 г. изглеждат гражданите в източната част от ЕС, Латинска Америка и Русия – около една трета от отговорите по тези места са позитивни. В САЩ пък структурата на отговорите е близка до обобщените данни за света.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук