Испания продължава да разследва станалият популярен като „Барселонагейт“ скандал, който гръмна след като се появи информация, че бившият премиер Бойко Борисов е замесен в пране на пари чрез имотна сделка за огромна сума в страната. Това обяви евродепутатът от групата на социалистите и демократите Елена Йончева обяви по TV1, като добави, че скоро се очакват нови разкрития по случая.

Като народен представител и журналист Елена Йончева огласи разследването по „Барселонагейт“ през 2018 г. и подаде сигнал в българската прокуратура.

„Изпратих две писма до испанския главен прокурор, последното преди месец, на което получих отговор“, каза Йончева.

По думите ѝ без промени в начина, по който България спазва върховенството на закона, страната, както и всяка държава членка в ЕС, е застрашена от спиране на европейските средства. Правилото за финансиране под условие влезе в сила от началото на 2021 г., но Европейската комисия все още не го е приложила. Ако това не се случи скоро, е възможно Европейският парламент (ЕП) да заведе дело за бездействие. Елена Йончева заедно с други европейски депутати подписаха декларация с това предупреждение. Темата ще се обсъжда по време на пленарното заседание следващата седмица.

„Това е битка, трябва да сме активни“, каза тя, като припомни решението от петък Европейският парламент да изпрати мисия в България, за да проучи ситуацията на място.

Предложението беше подкрепено от всички членове на мониторинговата група за демокрация на ЕП. В 14-членния й състав Елена Йончева е единственият представител на България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук