Тази година може да носи името на региона на Западните Балкани заради ангажимента от страна на Европейския съюз, заяви еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели.

Месец юни е критичен за Западните Балкани. Има много въпроси за решаване. Искаме да организираме междуправителствени конференции със Сърбия и с Черна гора, за да продължим преговорите за членство. Искаме да организираме първите две междуправителствени конференции с Албания и със Северна Македония, заяви еврокомисарят, който участва на срещата на върха на държавите от Западните Балкани в Тирана.

Според него, настоящата година може да бъде обявена за година на Западните Балкани, но „ние искаме резултати“, подчерта той по време на пресконференцията с албанския премиер Еди Рама.

Вархели припомни, че ЕС вече е подготвил предприсъединителните фондове и има готовност да стартира инвестиционния план за Западните Балкани, но първо регионът трябва да започне да функционира като общ регионален пазар, съобщи телевизия „Ора нюз“.

Като пример посочи изграждането на магистрали, от които няма да има смисъл, ако големите превозни средства са принудени да чакат на различни гранични пунктове след всеки 100 километра.

„Правителството на Албания и аз лично бяхме и оставаме непоколебими в убеждението си, че проектът за регионален Шенген, който някои нарекоха мини-Шенген, е от стратегическо значение с огромни икономически, социални и в крайна сметка политически ползи за региона“, заяви Еди Рама.

Срещата в Тирана се провежда само две седмици преди очакваната среща на върха на държавите-членки на ЕС, на която ще бъде обсъдена възможността за започване на преговорите за присъединяване с Албания и Северна Македония.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук