Бившият еврокомисар от Кипър Христос Стилианидис поема министерски пост в Гърция. Очаква се да положи клетва в петък.

В Гърция дадоха по спешност гражданство на кипърец, за да стане министър. Съгласно действащата конституция в Гърция е допустимо министрите да имат двойно гражданство, едното от които е задължително да е гръцко.

Създаването на новото министерство и промяната в ръководството на Гражданска защита се наложиха след опустошителните горски пожари, унищожили хиляди хектари земя това лято и острата критика на отговора на правителството.

63-годишният бивш еврокомисар, за кратко беше депутат в Европейския парламент (юли-октомври 2014 г.), както и в кипърския (2006-2013 г.).

Той е завършил дентална медицина от университета „Аристотел“ в Солун и образователна програма за международно развитие в училището „Кенеди“ в Харвард. Освен това беше говорител на правителството при президента Глафкос Клиридис през 1998-1999 г. Тогава  подаде оставка в знак на протест срещу подкрепата на кабинета на тогавашния вътрешен министър Динос Михайлидес, заподозрян в корупция. Стилианидис имаше друг кратък престой като говорител при настоящия кипърски президент Никос Анастасиаиес, през 2013-2014 г.

Все още няма официално изявление на опозиционните партии, но депутати вече заявиха, че Стилианидис е абсолютен експерт на световно ниво и е „чест за Гърция участието му в правителството“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук