коронавирус ваксина

706 са регистрираните нови случаи на коронавирус у нас, сочат данните на Единния информационен портал.

47 са починалите с COVID-19 за денонощие, нито един от тях не е бил ваксиниран. 385 са се излекували през изминалото денонощие. Направени са 16 360 теста. Около 5% от взетите проби са положителни.

Хоспитализирани са 6130 болни, от които новопостъпилите през последните 24 часа са 165. Над 84% от тях не са ваксинирани. В интензивни отделения се лекуват 674 души.

Поставени са нови 4050 дози ваксини, а със завършен ваксинационен цикъл до момента у нас са 1 802 611 души. 126 807 души са получили трета, подсилваща доза ваксина.

715 души са на апаратно дишане в Гърция

Новите случаи на коронавирус в Гърция намаляха, както и смъртните случаи, но интубациите продължиха да се увеличават. Те се приближиха до върховите стойности, достигнати миналата пролет.

Гръцките здравни власти съобщиха за 3526 нови случая на коронавирус за 24-часов период, както и за 79 смъртни случая.

В ранния неделен следобед на апаратно дишане са били 715 пациенти, в сравнение с 697 ден по-рано и 647 миналата неделя.

От началото на пандемията в Гърция са потвърдени 966 221 случая на коронавирус, като са регистрирани 18 595 смъртни случая, 636 от които през миналата седмица.

Все още не са известни смъртни случаи от новия вариант на коронавирус – Омикрон

Новият щам на COVID-19 Омикрон, който вече е открит в десетки страни, за сега все още не е причинил нито един смъртен случай, съобщиха от Световната здравна организация (СЗО). Ще са необходими още няколко седмици, за да се установи доколко е заразен новият щам и дали причинява по-тежко протичане на болестта, съобщиха от СЗО.

Експертите не изключват, че поради активното си разпространение Oмикрон е в състояние да предизвика повече от половината от новите случаи на COVID-19 в Европа през следващите няколко месеца.

Според изследователите много от новите промени в генома на SARS-CoV-2 показват, че Омикрон вариантът е силно трансмисивен и устойчив на защитните антитела на преболедувалите и ваксинираните лица, въпреки че все още е твърде рано да се правят окончателни заключения.

По данни на чуждестранни медии в Южна Африка са регистрирани над сто заразени. Има случаи в Хонконг, Израел, Белгия, Чешката република, Германия, Обединеното кралство, Италия, Австралия, Португалия, Шотландия, Нидерландия, а вероятно и във Франция, Швейцария и Австрия.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук