Ученици, тестове

Присъственото обучение във всички училища в страната ще бъде възстановено изцяло от днес. Условието е във всички общини със заболяваемост над 250 на 100 000 души учениците да бъдат изследвани безплатно с щадящи тестове за COVID-19 веднъж седмично. Учителите ще се тестват два пъти седмично, съобщиха от МОН.

Учениците ще се тестват в училище в началото на първия присъствен учебен ден за съответната седмица. Отсъствалите в деня за изследване ще бъдат проверявани в първия ден, в който идват на училище. Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи.

Непълнолетните ученици ще бъдат изследвани със съгласието на техните родители, а пълнолетните ще решават това сами. В края на днешния ден ще стане ясно колко са събраните декларации за съгласие.

Освободени от тестване са учениците, които имат зелен сертификат – документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

Следващо условие за връщане в клас е в една паралелка да има поне 50% ученици, които се тестват или имат зелен сертификат. Предпоставка за възстановяване на присъствените занятия е също готовността на отделните училища да организират нормален учебен процес, спазвайки изискванията за тестване или зелен сертификат.

С последните доставки тестове вече са осигурени за всички ученици от I до XII клас за изследването на 6 декември т.г.

Също от днес са разрешени присъствените занятия в Центровете за подкрепа на личностното развитие и в Националния дворец на децата, ако са спазени противоепидемичните мерки, предписани от Министерството на здравеопазването. Това са изискванията за не повече от пет човека в помещение, физическа дистанция от 1,5 метра и носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция.

От днес отпада и ограничението за планов прием и операции в болниците

Също от днес отпада ограничението за планов прием и операции в болниците. Мярката е с оглед намалената заболеваемост от Covid.

„Ще бъде отменена забраната за плановия прием. Броят на заетите легла намалява прогресивно всеки ден, включително и на заетите реанимационни легла. Това ни дава възможност и основание да я отменим, така че да не пречим на лечението на болни с други заболявания. Защото хората боледуват не само от Covid“ – заяви преди дни здравният министър Стойчо Кацаров.

Здравните власти са отпуснали допълнителни средства на Националния център по заразни и паразитни болести. Целта е да се секвенират повече проби от пациенти с Covid. По този начин при установяване на случай на Омикрон ще може да се реагира по-бързо.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!