Абу Ибрахим ал-Курайши

До началото на декември американското разузнаване беше сигурно, че мъжът, който живее на последния етаж на невзрачна къща в Атме, Северна Сирия, и който никога не напуска помещенията, а излиза само да се къпе на покрива, е ръководителят на “ Ислямска държава“

В Белия дом бе поставен модел на къщата и президентът Джо Байдън беше информиран за възможности да неутрализира Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Кураши, една от най-търсените джихадистки личности в Америка. Американски служители твърдят, че са могли лесно да убият Кураши. Според високопоставен американски служител, Байдън е избрал по-рисков курс, за да намали възможността за убийство сред цивилните, които също живеят в триетажната къща, намираща се близо до границата с Турция.

Джо Байдън

Нападението, започнало в ранните часове на четвъртък, бе определено като „невероятно сложно“, заради броят на близките къщи на цивилни и присъствието на жени и деца в сградата. В крайна сметка, когато елитни американски войски обградили къщата, призовавайки всички вътре да излязат, Кураши се взривил заедно със съпругата си и двете си деца – резултат, за който американските сили са се подготвяли, но са се надявали да не се случи.

„Една от основните ни тревоги беше, че той ще се самоубие и конструкцията ще се срути, убивайки всички останали в сградата“, каза военен служител. Той потвърди, че, оперативният екип се е консултирал с инженери относно здравината на бетонната сграда, които са заключили, че евентуална  експлозия би унищожила само последния етаж.

Местоположението на скривалището в провинция Идлиб е само на 15 километра северно от мястото, където предшественикът на Кураши в ИД Абу Бакр ал Багдади също се самоуби през октомври 2019 г., за да избегне залавянето си. Съединените щати предложиха награда от 10 милиона долара за главата на Кураши, след като той пое управлението на Ислямска държава.

Мъртви цивилни

В началото на тази седмица Байдън е дал зелена светлина на операцията. Тя преминала почти по план, докато Байдън, вицепрезидентът Камала Харис и други висши служители наблюдавали в реално време случващото се.

След нападението остават отворени въпроси за това колко души всъщност са загинали. Сирийската обсерватория за човешки права съобщи, че седем са цивилните, от най-малко 13 души, убити при операцията. Четирима от тях деца.

Повредена къща след антитерористичната операция на американските специални сили в село Атма, Сирия.
Повредена къща след антитерористичната операция на американските специални сили в село Атма, Сирия.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби каза, че най-малко трима цивилни са загинали – съпругата на Кураши и двете им деца. Междувременно американски военен служител твърди, че осем деца и двама възрастни са спасени. Но служителят допуска, че не е ясно, колко деца е имало на последния етаж по време на експлозията. А двойка от долния етаж може да е имала повече деца отколкото първоначално е обявено.

В оперативно отношение единствената злополука е, че хеликоптер, който доставял командосите, е развил механични проблеми и е кацнал в близко поле, където е бил унищожен. Това отразява нападението през 2011 г. над лидера на Ал Кайда Осама бин Ладен, където хеликоптер на специалните части също кацна аварийно и трябваше да бъде унищожен, поради чувствителните технологии, които превозваше.

Освен това неизвестни местни въоръжени мъже започнали да стрелят по американските войски в края на операцията, а американските войски отвърнали на стрелбата. Най-малко двама от тях са убити, като няма ранени американци.

Кой е Абу Ибрахим ал-Курайши?

Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Курайши ръководи ИДИЛ от сянка малко повече от две години. 45-годишният иракчанин беше важен лидер в предшественика на ИДИЛ, „Ислямска държава – Ирак“, издънка на Ал Кайда, след свалянето на иракския лидер Саддам Хюсеин през 2003 г. Ал-Курайши беше обявен за лидер на ИДИЛ малко след като неговият предшественик Абу Бакр ал Багдади се самовзриви по време на операция на САЩ през 2019 г. в Сирия.

Ал Багдади обяви „ислямски халифат“ от джамия в иракския град Мосул, след като бойците му превзеха града, а след това и огромни части от Ирак и Сирия през 2014 г.  Ал-Курайши, който също се е наричал Абдула Амир Мохамед Саид ал-Маула и Хаджи Абдула Кардаш,  беше смятан за важна фигура, но успя за дълго време да се крие под радара на иракското и американското разузнаване, докато не стана лидер на ИДИЛ.

Ал-Курайши е роден през 1976 г. в Мухалабия, малък град, населен предимно от туркменското малцинство в Ирак. Син на проповедник, който е водил петъчните молитви в джамия в близкия град. Като студент по ислямски изследвания в университета в Мосул, той специализира повече в религиозните насоки и ислямската юриспруденция, отколкото в сигурността и военната доктрина на ИДИЛ, но натрупва опит чрез военните и членството си във въоръжени групировки.

В някакъв момент в миналото той е служил в армията на Саддам Хюсеин. Ал-Курайши се е присъединил към въоръженото въстание срещу американската окупация на Ирак между 2003 и 2004 г.

През 2008 г. американските сили заловиха Ал-Курайши в Мосул и го настаниха в Лагер Бука, който бе известен със задържането на затворници от Ал Кайда и „Ислямска държава-Ирак“. Той беше освободен през 2009 г.

Абу Ибрахим ал-Курайши
Абу Ибрахим ал-Курайши

През 2014 г. Ал-Курайши помогна на ал-Багдади да поеме контрола над северния град Мосул. Той бързо се бе наложил сред висшите чинове на бунтовниците и получил прякора „Професор“ и „Разрушител““. Определян сред членовете на ИДИЛ като „брутален политик“ и той бе отговорен за елиминирането на онези, които се противопоставиха на лидерството на Ал Багдади.

Американски служители описаха Ал-Курайши след смъртта му като „движещата сила“ зад геноцида на малцинствата езиди през 2014 г. в Северен Ирак.

Иракските служители по сигурността твърдяха, че Ал-Курайши е избягал през границата към Сирия, след разбиването на ИДИЛ през 2017 г., и оттогава се е укривал в отдалечени райони, движейки непрекъснато, за да избегне разкриването и се опитвайки се да съживи ИДИЛ.

Майкъл Преджънт, старши сътрудник в института Хъдсън, каза пред Ал Джазира, че смъртта на Ал-Курайши е „значителен удар“ срещу ИДИЛ, но вероятно ще има ограничено въздействие в дългосрочен план. Смята се, че ИДИЛ е подготвена за убийствата на своите лидери с готови планове кой ще поеме властта.

„Това е организация, която не се фокусира върху харизматичното лидерство, а върху идеите, поради което нейните лидери са заменими. Мисля, че машината ИДИЛ ще продължи с нов лидер.“, каза Арън Зелин, старши сътрудник във Вашингтонския институт за близкоизточна политика.

Части от текста са публикувани в „Ал Джазира“ и france24. Заглавието е на редакцията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук