Мустафа Карадайь и Асен Василев

Напрежение между Асен Василев и ДПС предизвика бъдещ законопроект за санкции срещу българи, наложени от други държави. 

Всичко започна след като Асен Василев отговори на въпрос по време на блицконтрола във връзка със санкциите по „Магнтски“ и заяви, че правителството смята да предложи законопроект, който да не е само конкретно за „Магнитски“ а за външни санкции, чието прилагане би довело до сътресения на икономиката.

„Очаквам може би в рамките на седмици да влезе законопроекта тук, очаквам доста активни дебати“, каза Асен Василев.

В процедура по начина на водене Мустафа Карадайъ коментира темата със санкциите по „Магнитски“.

„Призовавам ви да не допускате от тази трибуна да се отправят призиви за нарушаването на Конституцията и законите на страната. Това го чухме преди малко от заместник министър-председателя Асен Василев. В предишното Народно събрание бях задал въпрос на какво основание е взето решение – така нареченото решение на основата, на което се създадоха едни черни списъци, които днес съдът ги обявява като незаконни. Обаче заместник министър-председателя тук от тази трибуна заяви без да прави впечатление в нарушение на Конституцията, че законите не са се спазвали, имало е някаква целесъобразност. Разбирам, че има нов морал, нова справедливост и те не се основават на Конституцията и законите на страната“, каза Карадайъ.

От своя страна вицепремиерът Василев заяви, че разбира, че Карадайъ много го боли, че г-н Пеевски е в международен лист, сложен за санкции, за корупция и за това българската държава няма никакво отношение.

„Това, което българската държава трябваше да направи и направи в рамките на закона е да предпази българската икономика. Решението на ВАС казва, че трябва да има закон за национално приложение и точно тук беше моя призив към Народното събрание да приеме такъв закон, за да запази българската икономика“, каза още Василев.

Карадайъ подчерта, че лъжата трябва да се изобличава по всяко време, особено когато министър-председател и министър-председател нарушават Конституцията и законите на страната и излизат от тази трибуна да лъжат.

„Няма международен списък. Има една административна санкция по един закон, който действа на територията на САЩ и както преди малко г-н Василев каза, нямало закон, който да прилагат и сега правят проектозакон, за да се прилагат чужди санкции. Това ОК, обаче това е потвърждение, че при липсата на закон вие сте нарушили законите на страната“, каза още Карадайъ.

Припомняме, че вчера два различни тричленни състава на Върховния административен съд обявиха за нищожни части от акта на Министерски съвет, свързан със санкциите по Закона „Магнитски“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук