Хилари Клинтън
Снимка: БТА

Специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI): „Премахване на бариерите: Инвестиране в жените предприемачи“ се проведе в НДК днес, като събра лидери от публичния и частния сектор, за да идентифицира начини за подкрепа на икономическия напредък на жените в световен мащаб.

Срещата в София, организирана от Кирил Домусчиев и „Домусчиев импакт“ (Domuschiev Impact), е част от „Пътят към септември“ на CGI – целогодишни срещи за установяване на нови партньорства и идентифициране на начини за предприемане на действия, водещи до срещата на CGI 2024 в Ню Йорк, 23-24 септември.

По думите на Кирил Домусчиев, съосновател на „Домусчиев импакт“ и член на Консултативния съвет на CGI, гласовете на жените предприемачи често остават нечути, а те са вдъхновяващи и може да бъде направено повече за техния успех. Преодоляването на разликата между половете ще даде тласък на икономиката с 3 трилиона долара, каза Домусчиев.

Той подчерта, че фокус на днешното събитие е житейският път на Хилъри Клинтън, който е доказателство, че всичко е възможно. Домусчиев заяви, че част от тяхната мисия е да помогнат на жените да се чуе техния глас.

Според бившия държавен секретар Хилари Родъм Клинтън истината е, че много жени и момичета се сблъскват с пречки. Те получават около 24 процента по-ниски доходи, наистина намират работа в по-ниско платени части на икономиката и със сигурност са недостатъчно представени в бордовете на директорите или на висшите ръководни позиции в корпоративния сектор. „От една страна имаме страхотни възможности, но трябва да бъдем честни по отношение на нагласите“, посочи Клинтън, допълвайки, че предприятията, ръководени от жени, са получили 2 процента по-малко от инвестирания рисков капитал през миналата година.

Тя припомни, че всяка една на 10 жени живее в бедност, но все пак икономиките, от които са част, не биха могли да функционират без тяхната неплатена работа.

Клинтън приветства факта, че тази дискусия се провежда тук, в България, защото страната ни е пример за жени в парламента и на корпоративни позиции.

„Има много уроци, които можем да научим, но също така и предизвикателства, с които трябва да се сблъскаме, и можем да започнем, като поставим по-голяма стойност на жените и всичко, с което те допринасят в работата си“, коментира Клинтън.

Тя приветства като свой събеседник президента на Косово Вьоса Османи, спечелила поста с най-голямата подкрепа, която човек- независимо мъж или жена, някога е получавал в Косово.

„През последните поне 25 години, като политик, адвокат и като активист, аз видях, че колкото повече овластяваме момичетата и жените, това толкова повече се отразява на просперитета на всички граждани“, каза Османи, подчертавайки, че борбата в тази насока е на няколко фронта. От една страна това е реформиране и насочване на икономическите политики по начин, който включва приноса на жените в работната сила, защото изключвайки ги, това ще забави икономическият растеж. Османи също така смята, че трябва да се въвличат жените повече в политиката, защото по този момент те имат думата при взимането на решенията.

По мнението на президента на Косово трябва да се инвестира повече и в политики, които подкрепят образованието на жените, защото то е важен аспект на икономическия полъх на вятъра.

Османи допълни, че трябва повече справедливост или повече върховенство на закона и равенство, защото в противен случай няма да се постигнат желаните резултати.

„Овластяването на жените в икономическо отношение има ефект отвъд собствения им индивидуален успех. То овластява обществата да постигне повече“, коментира тя, посочвайки за пример собствената си страна.

В събитието взеха участие още Шери Блеър, основател на Фондация „Шери Блеър за жените“, Йозлем Денизмен, основател и главен изпълнителен директор на „Монай“ (Monay), Джесика Еспиноза, главен изпълнителен директор на „2 Екс глобъл“ (2X Global), Елпида Кокота, основател и главен изпълнителен директор на „Мексоксо“ (Mexoxo), Джоселин Манган, основател и главен изпълнителен директор на „Хим фор хър“ (Him for Her).

Форумът на 18 май събра повече от 200 лидери, които ще работят заедно по инициативи за подкрепа на женското лидерство и по-справедлив достъп до капитал, заетост и напредък. Ще бъдат споделени истории за програми, които успешно подкрепят женското предприемачество и начините за разширяване на тези усилия, както ще бъдат прегледани и ангажиментите на CGI, които към момента стимулират напредъка в равенството между половете и представителството в работната сила.

Събитието тази година е поредното след посещението на президента Бил Клинтън през май 2023 г.

Президентът Петър Стоянов със съпругата си и Хилари Клинтън през октомври 1998г.
Президентът Петър Стоянов със съпругата си и Хилари Клинтън през октомври 1998г./ Източник: petarstoyanov.com

Хилари Клинтън посети България за първи път преди повече от 25 години, идвайки в София през октомври 1998 г. като първа дама на САЩ. Тогава по покана на президента Петър Стоянов Бил Клинтън посети за първи път България заедно със съпругата си. Това беше първото историческо държавно посещение на американски държавен глава в страната ни.

Хилари Клинтън посети София за втори път, докато беше държавен секретар през 2012 г.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук