Лозан Панов
на снимката: председателят на ВКС Лозан Панов

Не може да има истинска борба с корупцията без силна опозиция, независима журналистика и съдебна система. Това смята председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

„За мен това е основният извод, който трябва да направим”, коментира Панов във връзка със становището на Венецианската комисия във връзка с промените в конституцията и Закона за съдебната власт (ЗСВ), което беше разпространено вчера. Засега други реакции на официални лица по въпроса няма.

Панов коментира преди заседанието на съдийската колегия и проваленото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, който трябваше да обсъди борбата с корупцията.

„Всички констатации не са нови – не виждам кое от това, което е казано, да не може да бъде прието от българския законодател“, заяви Панов.

Председателят на ВКС повтори тезата си, че няма необходимост от създаването на нови органи, докато при традиционните механизми има недостатъци.

„Дебатът за структурата на съдебната власт и мястото на прокуратурата е на дневен ред. Това ще доведе до стабилизиране на самата прокуратурата, от друга страна по нормален начин съдебната система ще може да функционира. Едва когато се укрепят традиционните институции за борба с корупцията, тогава може да се търсят нетрадиционни средства, които да подпомогнат борбата с корупцията”, категоричен е Панов.

Припомняме, че вчера трябваше да се проведе Консултативен съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев, свързан с корупцията.

Държавният глава обаче беше бламиран от политиците, които по една или друга неоснователна причина отсъстваха, закъсняха или си тръгнаха по-рано.

Подобно събитие не се е случвало в демократичната история на България.

Очакваше се, че опозицията и управляващите ще постигнат някакъв консенсус по темата с Антикорупционния закон, според който се предвижда създаване на ново звено, което да разследва висшите етажи на властта.

Това обаче не се случи и затова Радев свиква нов съвет следващата седмица – на 17 октомври.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук