Бисер Петков
На снимката: Социалният министър Бисер Петков

Двата национално представителни синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“ подписаха писмо, с което настояват пред премиера оставката на социалния министър да бъде преразгледана. Те очакват и среща с Борисов до края на седмицата.

ДЕБАТИ.бг публикува пълния текст на писмото:

„Току-що медиите разпространиха странна и нелогична за нас новина. Министърът на труда г-н Петков е подал оставка и Вие сте я приели. Причината, която се изтъква е невъзможност да се овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите на деца с увреждания.

За нас е изненадващо, дори нелогично единственият министър, който многократно срещна с представителите на тези родители, проучи техните притеснения, искания и претенции, да понесе такава отговорност. Още повече, че незабавно предприе действия, сформира група с участие на представители на заинтересованите родители, за да се уредят нормативно исканията на протестиращите – да се поставят индивидуалните потребности на децата в основата на политиките и мерките за подпомагане, да се уреди въпросът с т.н. „лична помощ“ и пр. Те приеха този подход, участваха в срещите, но защо не преустановиха протестите, на нас не ни е известно.

Вие добре знаете че проблемите на семействата на деца с увреждания не са от вчера и не са лесно решими, в т. ч. по финансови причини. Както е известно лостовете не са само в ръцете на социалното министерство, което отговаря за подпомагането като цяло. Важни отговорности имат и Министерство на здравеопазването, Националната здравно-осигурителна каса (това са деца със заложен здравен статус), както и Министерство на образованието, защото децата с увреждания имат право на образование, т.е. да могат да посещават училища, които обаче далеч не са пригодени за целта. А решаваща е ролята на Министерство на финансите , което трябва да гарантира ресурсно правата.

За нас е категорично нередно за тези разнородни проблеми да понесе отговорност един от най-успешните и подготвените професионално министри във Вашия кабинет- г-н Бисер Петков. И това не е емоционална оценка на двете синдикални конфедерации, социален партньор на Правителството. Само през периода на Председателството, г-н Петков съумя блестящо да съчетае оперативните си ангажименти в МТСП и да представи страната си пред ЕС на изключително високо ниво. Бяха подготвени и защитени изключително силни досиета, които имат общоевропейско значение. Достатъчно е да посочим само темите по Европейския стълб за социалните права и Бъдещето на труда.

Като президенти на двете най-големи и най-представителни организации, членове на НСТС и отговорни партньори на Правителството и на Вас лично, настойчиво Ви молим да преразгледате решението си да бъде приета оставката на г-н Бисер Петков. Настояваме той да продължи да носи отговорностите, поети при сформирането на ръководеното от Вас правителство и да доведем до край ангажиментите на социалните партньори за такива промени в трудовото и социалното законодателство, които действително да се по-близки до очакванията на гражданите и до техните потребности.”

Пропомняме, че родители на деца с увреждания започнаха всекидневен простест пред парламента, като издигнаха палатка пред входа, от където влизат депутатите. Подобни протести под надслов „Системата ни убива“ започнаха вчера и в други големи градове от страната.

Вечерта от пресслужбата на МТСП изпратиха изненадващото съобщение, че оставката на министър Бисер Петков е приета, а основен потив за подаването й е невъзможността му да се справи със създалото се напрежение.

Тази сутрин майките на деца с увреждания заплашиха, че ако Петков не бъде върнат на поста си, ще последват масови протести за оставка на кабинета.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук