Ралица Агайн
на снимката: заместник-председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн

Полиците на кипърското застрахователно дружество „Олимпик”, които ще бъдат прекратени, са на стойност 9 милиона и 350 хиляди лева.

Това обясни заместник-председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн.

В отговора си тя подчертава, че съгласно кипърското законодателство – договорите с „Олимпик“ се прекратяват с назначаването на временен ликвидатор – т.е. на 18 август, а българският регулатор е предприел действия още от 10 май.

От Комисията за финансов надзор предупреждават, че ако след 10 май са били продавани полици на обявеното в несъстоятелност застрахователно дружество „Олимпик“, това е измама.

Според КФН застрахователното дружество имало лиценз в Кипър, но имало клонове единствено в България.

В края на септември ще се знае как да се действа с клиентите на дружеството, но от КФН допуснаха, че българският Гаранционен фонд може да съдейства за защита на правата им.

Още на десети май било направено така, че да не могат да се продават застраховки в България, каза Ралица Агайн и предупреди.

„Ако има хора, на които е била продадена застраховка след тази дата, ще трябва да знаят, че става въпрос за измама и ще сигнализираме и полицията и  всички компетентни органи, така че да се земат мерки, защото това е гарантирано измама“.

Според Комисията за финансов надзор едноличен краен собственик на  „Олимпик“ е испански гражданин. От полунощ, по последни данни, без гражданска остават 197 551 застраховани.

От Комисията допълват, че „българските потребители е добре да знаят и да имат предвид, че много от европейските държави въобще нямат схеми за компенсиране при несъстоятелност на застраховател, нито по „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, нито по застраховки „Живот“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук