шах

Денят след изборите ще се запомни с лавина от хвърлени оставки в политическите централи. Това направи лидерът на „Да, България” Христо Иванов, заедно с целия Изпълнителен съвет. Последва го и председателят на ДСБ Атанас Атанасов, както и тези на „Зелено движение”. Направиха го и други. Причината – катастрофалните им резултати на третите за годината избори. Освен политическите партии обаче, имаше още едни участници в изборите, макар и косвени, които също не се справиха добре – социолозите и политолозите.

И този път преди изборите социолозите и политолозите трескаво обикаляха телевизионните студиа, за да ни разкажат какво ще се случи в изборния ден – кой ще спечели, кой ще загуби, кой ще влезе в парламента… Нещо обаче определено прави впечатление в техните прогнози – оказват се приблизително едни и същи всеки път през последната година, а също така се оказват и еднакво грешни.

И така, както обикновено се случва и този път социолозите сбъркаха, но този път сбъркаха катастрофално. И докато на изборите от 11 юли тази година социологическите агенции предвиждаха минимална преднина в полза на ГЕРБ, като в действителност спечели ИТН, то този път „грешката“ е значителна. Лъжеха ни, че партията на Бойко Борисов води с цели 5 до 10% пред втория – „Продължаваме промяната“. Това до голяма степен обезвери хората и ги накара да мислят, че единственият възможен вариант е и този път ГЕРБ да спечели.

Прогнозите за изхода от изборите на „Алфа Рисърч“ на 11.11.2021
Прогнозни резултати на „Галъп“ към 11.11.2021

Изборите обаче показаха нещо различно само един ден след днешния резултат.

От разликите в прогнозите и действителността няма как да не се забележи, че социологическите партии очевидно дават предимство на статуквото, тъй като и на 4 април, и на 11 юли, и на 14 ноември единодушно според всички агенции имаше само един победител – ГЕРБ. В 2 от 3 случая обаче това се оказа погрешно.

В това време включително и днес социолозите продължават да ни облъчват със сложните си размисли от екраните на телевизора, а нашата задача е просто да се правим, че им вярваме въпреки всички „грешки“ досега.

Няма как да не си зададем въпроса обаче дали те направиха тази „грешка“ от некомпетентност или бяха добре мотивирани за нея от партиите на статуквото.

И подобно на всяка „грешка“ и тази си има последици, които в случая обаче са по-скоро цели. Първата е, че обезвериха една част от избирателите и те не отидоха до урните понеже смятаха, че резултатите са предрешени. Второто тежко поражение, което нанесоха с тази своя „грешка“ е, че дадоха прекрасен повод на ГЕРБ да твърди, че изборите са фалшифицирани, за което до момента обаче няма нито едно доказателство.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук