Николай Хаджигенов е юрист по образование. Работи като адвокат в областта на наказателното право. Има дела Pro bono в областта на пострадалите от полицейско насилие, включително в Европейския съд по правата на човек в Страсбург. Нарича себе си „блогър и адвокат в опозиция“. От лятото стана известен като част от т.нар „Отровно трио“, което се превърна в основно ядро на антиправителствените протести. В момента е един от лидерите на коалицията „Изправи се!Мутри вън!“

Г-н Хаджигенов, как ще коментирате факта, че повечето социологически агенции определят ГЕРБ като първа политическа сила на предстоящите избори, а в същото време доверието към тях е силно занижено сред обществото. На какво се дължи този парадокс?

Това не е парадокс. Това е „Игра на тронове” в нашенски вариант и част от проправителсвената пропаганда. Определени агенции пускат определена информация. Резултатът им е същият като този, който даваха през 2009-та, сега сме 2021-ва. Трендът им е низходящ, така че резултатите им явно не са верни. Предвид че ГЕРБ ще правят изборите, най-вероятно те ще „спечелят” изборите. Какво ще се случи ще разберем на 4-ти април. Ние имаме собствена социология и не се налага да правя прогнози. Числата са коренно различни и се разминават. Не ги публикуваме, защото не искаме да участваме в игра „моят социолог е по-добър от твоя”.

От началото на прехода у нас се говори за ляво и дясно. Как определяте вашата коалиция – по-скоро като център-дясно или център-ляво?

Този тип идеологическо разделение е типично за изградените демокрации или за неизградените. Понастоящем това е грешно. В момента всяко идеологическо определение, без значение какво е то, е погрешно, доколкото ние в момента имаме диктатура – натиск от горе надолу. Разделението ляво/дясно би могло да просъществува, ако махнем диктатора, сега звучи просто тъпо. Не виждам смисъл да определям където и да било коалицията, още повече ние сме коалиция орел, рак и щука. Имаме лява партия, имаме дясна партия, както и граждани, които нямат идеологически отклонения. Първите три задачи, които сме си поставили, се вписват във всички възможни идеологии – спиране на кражбите, корупцията и ревизия на управлението на Борисов, както и стартиране на правосъдна реформа чрез махане на Гешев. Това е първата част от програмата.

Кои са вашите най-големи конкуренти на тези избори? В момента може ли ситуацията да се определи като „всички срещу ГЕРБ“?

Самостоятелното явяване дори на по-дребни коалиции не е достатъчно. Единственият начин да се събори диктатурата, след като това не се случи на площада, е обединение. Всеки момент трупът на управлението ще изплува над водата на общественото недоволство. Има нужда от чисто политическо решение и това е обединение. Необходими са брой гласове – 121, за да промениш каквото и да е.

С ГЕРБ и ДПС очевидно няма да се говори – изначално сме ги отхвърлили от картинката. Те са противника срещу когото се изправяме. С всички останали може и трябва да се говори. Веднъж, за да  има правителство и втори път, за да може да постигнем промени. Като казвам всички, не включват патриотичните формации, които са извън правителствената социология. Остават двете видими извънпарламентарни формации – „Има такъв народ” и „Демократична България” и в последствие в парламента ще бъдат необходими гласовете и на БСП. Това повтаряме от 5 месеца, дразним много хора, но няма как – изборите са математика. Трябва да говорим с тях независимо дали ни харесва или не. Това не означава коалиция с БСП.

Бихте ли подкрепили правителство на БСП?

Не, правителство с мандат на БСП е химера. Това не трябва да се допуска като хипотеза. Оставяме настрана всичко друго – история, минало. Това е мантрата на ГЕРБ – „ако не сме ние ще дойдат комунистите” и прочие политически тъпотии. Дори само поради тази причина не трябва да се прави нищо с мандат на БСП. Но ние ще имаме нужда от техните гласове и тяхната подкрепа. Всички, които искаме да създадем нов фронт срещу ГЕРБ.

Вашата коалиция има сходства с „Демократична България”. Има ли риск да се борите за едни и същи гласове и вотът да се разпилее?

На тези избори „Демократична България” се позиционираха доста в дясно. Те се определиха идеологически по неясни за мен съображения. Независимо, че не се разбрахме за съвместно участие в изборите, заставаме заедно. В нещата, които искаме, се покриваме 80%. Отказваме да се нападаме, за да не правим кеф на управляващата клика. Те определяйки се в дясно, са се фиксирали върху твърдото си ядро. Това означава, че няма как да се борим за едни и същи гласове. Ние очевидно нямаме такова, но предлагаме решения, които не са повлияни идеологически по никакъв начин. На този етап не се интересуваме от идеология, различна от свалянето на Борисов и премахване на гешевщината в прокуратурата.

Хората и с леви и с десни убеждения гледат в нашата посока. Същото важи и за хора, които са „никъде”. Инструментът, с който се случват промените, е политика. Площадът има своята роля, но там не се постига промяната. Там всички бяха заедно, дори да се бяха разделили. Протестният вот не се разпиля. В момента не се интересуваме от идеология, различно от свалянето на Борисов.

Как смятате да постигнете целите, които сте очертали?

Започваме с промени в Изборния кодекс. След това електронно гласуване, защото сме 2021-ва; машинно гласуване, ревизия на управлението на Борисов. Промяна в Закона за съдебната власт, за да махнем Гешев, защото няма обединение за промяна в Конституцията. Промяна във ВСС и премахване на партийната и политическата квота, замяната й с малка, гражданска квота, отделни съдийска и прокурорска колегия. Премахване на главния прокурор и ревизия на дейността му и всичко това под строг парламентарен контрол. Това се отнася и за Цацаров.

Всички започват с промяна на Изборния кодекс, за да си гарантират спечелване на изборите, особено ГЕРБ. И ние ще го направим, особено в частта за електронното гласуване. Целта е да се даде поле за изява за хората в чужбина, но и на българите тук, които не излизат да гласуват, защото не им се чака на опашка, например. Трябва да се въведе и електронно наблюдение, което може да е без една стотинка разход. В момента ЦИК отказа, защото няма как да се „преписват протоколи”.

Какво очаквате в изборния ден – ще видим ли „недъзите”, които вече сякаш станаха характерни за всички избори?

Да, очаквам. В Германия населението е 10 пъти повече от нас и имат 10 пъти по-малко невалидни бюлетини. ГЕРБ ще се опитат всячески да откраднат гласовете на гражданите. Що се отнася до пандемията – не мисля, че тя ще повлияе, защото хората са бесни. Например заявките от чужбина за няколко пъти повече, отколкото досегашните. Сигурен съм, че избирателната активност ще бъде висока, което е и един от начините да се справим с купения и етническия вот.

Очаквате ли политическа криза след вота, предвид трудностите, които се очертават за съставяне на стабилно мнозинство?

Политическите кризи са хубаво нещо. Такъв тип криза всъщност извежда страната и политиката напред. Например ЕНП е в жестока криза, те се разпадат, а партията мастодонт е зло. Така бяха БСП, така бяха и ГЕРБ. Без партии и правителство светът не свършва. Пример за това е Белгия.

ГЕРБ не спря да лъже и да се хвали, че сме на първо място. На първо място сме само по корупция. Брутният ни продукт е 4,2% надолу. Ако имаме едно служебно правителство, което няма да краде безобразно и да хвърля пачки през джипката, това е хубаво. Минимум 10 милиарда се крадат на година. Това е Детска болница, медицински хеликоптери, образование и още много други неща. Миналата година ЕС ни даде 5 милиарда за справяне с кризата – никой не разбра нищо от тях, освен хората в Министерски съвет. Никой нормален човек не може да живее с 20лв. на ден. В чужбина, всички дават по 80% от доходите, за да си седят вкъщи. Тук Бойко ни остави да умрем. Неефективността на това управление убива много повече хора, отколкото вируса.

Как трябва да тълкуваме критичния доклад на американските сенатори, който дойде непосредствено преди предизборната кампания. Какъв ще е ефектът върху управляващите?

Миналата година стана кристално ясно по целия свят, че царят е гол и е зъл. Тъпата некомпетентност у нас, която ни управлява, не разбира от брюкселски език. Те казаха, че корупцията не може да продължава и има ужасяващи размери. Бойко няма друг избор – очаквам да опънат пожарникари да опънат платнище пред Министерски съвет, защото го очакват скоро да скочи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!