Ден след като здравният министър проф. Костадин Ангелов публично обяви, че преди месец у нас е имало случай на починал след ваксина започна масова кампания по опровергаване на информацията. Пред БНТ изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов заяви, че вчерашното твърдение на Ангелов не отговаря на истината. Според него няма потвърден такъв случай. По същото време пред Нова телевизия главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също каза, че не знае за такъв случай.

Вчера в опит да успокои населението, че няма проблем с нито една ваксина, министърът заяви, че преди месец и у нас е имало смъртен случай няколко дни след поставена ваксина, без да е доказано, че ваксината има връзка със смъртта. Ваксината не е „АстраЗенека“, уточни Ангелов.

Министърът заяви, че няма повод за притеснение относно информацията, че в страната са попаднали дози от партидата, която беше спряна в Австрия след смъртен случай.

„Предполагам, че министърът искаше да даде пример, че след ваксинацията може нещо друго да се случи“, коментира днес Кунчев.

Той даде пример с изследванията на ваксините в Бразилия, където като странична реакция е докладвана и счупена ръка на ваксиниран, паднал по стълбите.

840 са общо сигналите у нас за нежелани реакции. Всички те са в листовките на продуктите, каза Богдан Кирилов. Кунчев също потвърди, че над 95% от оплакванията от вече познатите лека болезненост, втрисане, грипоподобни симптоми.

Много въпросителни

Случилото се обаче буди притеснение. Странно е как така министърът ще се обърка за нещо толкова сериозно. И ако не е имало подобен случай как дори ще го конкретизира във времето- преди месец. Важно е и уточнението, че не става въпрос за ваксина на „АстраЗенека“. Очевидно министър знае дори и след имунизация с каква ваксина се е стигнало до леталния изход. Знае и че няма връзка между имунизацията и последвалата смърт. С други думи информацията беше прекалено подробна за нещо, което не е вярно.

В същото време е странно шефът на Агенцията по лекарствата и главният държавен здравен инспектор да опровергават казаното от министъра по сутрешните блокове. В подобни случаи е редно да излезе официално опровержение от Министерството на здравеопазването, каквото до момента няма.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!